Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezetek felderítését gyakorolták a katonák

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. május 3. 9:31

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj felderítő szakaszának C-IED (Counter-Improvised Explosive Device, magyarul: rögtönzött robbanószerkezetek elleni védelem) kiképzése több napon keresztül tartott.

1596078741

A különböző foglalkozások során a házilag készített robbanószerkezetek telepítését, a telepítési helyek és a gyanús jelek felismerését, valamint az időbeni reagálást sajátították el a felderítő katonák. A kiképzés sikeressége érdekében a szakasz a zászlóalj felderítő részlegétől szakmai támogatást is kapott.

A gyakorlati foglalkozásokat két napos elméleti felkészítés előzte meg, ahol a katonák azt is megtanulták, hogy magát a robbanószerkezetet miből lehet elkészíteni. Ezt követően a kiképzők egy kisebb területen IED-k jelenlétére utaló jeleket rejtettek el annak érdekében, hogy a résztvevők gondolkodása és a szeme is „ráálljon" a jelek megtalálására. A kiképzés az összetettebb gyakorlatokkal ért véget, ahol már a valóságos környezetet imitáló helyzetekben kellett a megfelelő eljárásokat alkalmazni.

Kis Máté Levente hadnagy, a felderítő szakasz parancsnoka elmondta: minden feladat után egy gyors értékeléseket tartottak, ahol kielemezték a felmerülő hibákat. „A katonák hozzáállása és az információk iránti érdeklődése maximális volt, az egymásra épülő anyagokat minden esetben tökéletesen felhasználták. A megszerzett tudást az utolsó napok életszerű helyzeteiben be is bizonyították" – mondta a hadnagy.

GALÉRIA

Címkékkiképzés