Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Robbanószerkezeteket találtak a kastélykertben

Szöveg: Szűcs László |  2014. június 3. 7:17

A 22. héten, azaz május 26. és június 1. között 43 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Zaveczki Ivett szakaszvezető, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2014-ben eddig összesen 1100 bejelentést kaptak.

Május 27-én Mátrafüredre vonultak ki a tűzszerészek, mivel az üdülősoron, földmunkák közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránát került elő. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Bukta Balázs százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Május 28-án Fehérvárcsurgón akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a kastélykertben több, világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr összesen hat darab, különböző típusú robbanótestet szállított el a helyszínről a várpalotai gyűjtőbe.

Május 30-án Zalaegerszegről érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Zala folyó hídjától alig néhány méterre − földmunkák közben − egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A robbanószerkezetet a Juhász Attila főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon Zsámbékra is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel a Csap utcában, a vízelvezető árok takarítása közben egy F1-es típusú kézigránátot találtak. A robbanószerkezetet az Ember István százados vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen megsemmisítette.

Címkéktűzszerész