Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Roncskutatás és levéltári kutatás

Szöveg: MH 86. SZHB |  2016. szeptember 18. 21:43

Magó Károly zászlós 1995 óta szolgál az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Szakmai pályáját légijármű-szerelőként kezdte, majd 2000 decemberében saját kérésére átvezényelték a Szolnoki Repülőmúzeumba, ahol napjainkban is dolgozik. Szeptember 13-án a repüléstörténet kutatásában végzett szakmai munkáját a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára Pro Archivo-díjjal ismerte el.

Minden hősi halott katonának jár a végtisztesség, és minden családnak joga van tudni, hol tűnt el vagy halt hősi halált családtagjuk. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (és jogelődjei) a hagyományőrzés keretében 2003 óta folyamatosan támogatja a roncskutatásokat, amelyeknek szakmai irányítója Magó Károly zászlós. A különböző feltárások és exhumálások a sajtónak köszönhetően széles körű nyilvánosságot kaptak. A történelem kutatásának másik lehetősége a levéltárak és közgyűjtemények iratanyagainak feldolgozása. A magyar légierő és a szolnoki repülés története, valamint a lezuhant repülőgépek történetei a zászlós rendszeres publikációinak köszönhetően közkinccsé válnak. Szakmai tevékenységét eddig több hazai és külföldi elismeréssel díjazták.

1596020113

Néhány nappal ezelőtt, a levéltár szakmai napján ismét elismerés átvételére hívták Magó Károly zászlóst, hiszen több alkalommal nyújtott önzetlen segítséget szakmai tanácsadással, illetve különleges tárgyak és eszközök kiállítási célú kölcsönadásával a levéltár elmúlt években rendezett időszaki kiállításaihoz. Tudományos kutatómunkája révén felbecsülhetetlen segítséget nyújtott Szolnok és a megye modern kori helytörténetének jobb megismeréséhez. Roncskutatóként végzett munkája és levéltári kutatásai révén országos és nemzetközi elismertségre tett szert, ugyanakkor minden alkalmat megragadott annak érdekében, hogy a levéltárosok munkáját megköszönve az intézmény jó hírnevét is öregbítse.
Magó Károly a Szolnoki Repülőmúzeum és a levéltár közötti szakmai kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett önzetlen és kimagasló színvonalú munkájáért, tudományos és közművelődési munkánk támogatásáért Pro Archivo-díjat vehetett át.

1596020113