Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rubin diploma mellé honvédelmi kitüntetés

Szöveg: Mészáros Károly százados |  2014. november 4. 6:21

Nemzeti ünnepünk, október 23-a alkalmából Magyarország honvédelmi minisztere a Honvédelemért Kitüntető Cím I. osztályát adományozta Szabó Lajos részére. Az ünnepelt kaposvári lakásában vehette át a kitüntetést Mészáros Károly századostól, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ részlegvezetőjétől október 31-én. A rendezvényen jelen volt Frei Béla rehabilitált főhadnagy, a Politikai Foglyok Szövetsége Somogy megyei elnöke is.

1595981784

Szabó Lajos 1921-ben született Alsópáhokon földműves család gyermekeként. Keszthelyen tanult a premontrei gimnáziumban, majd 1943-ban a Gazdasági Akadémiát és 1944-ben mezőgazdasági főiskolai és gazdasági tanári oklevelet szerzett. A második világháború alatt karpaszományos honvédként szolgált, leszerelése után pedig mezőgazdasági középiskolai tanár volt több helyen. 1949-ben rendszerellenes és a mezőgazdaság kollektivizálása elleni kijelentései miatt három év börtönbüntetésre ítélték. Szabadulását követően rendőri felügyelet alatt, szülei földjén dolgozott.

1956 októberében szülőfaluja Forradalmi Bizottsága elnökének választották. Az 1963-as amnesztiát követően került Kaposvárra, ahol a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum tudományos munkatársaként, majd pedig a cukorgyárban helyezkedett el. 1978-tól állattenyésztési szakfelügyelőként, majd országos takarmányozási főfelügyelőként dolgozott.

Az 1990-es rehabilitációt követően Szabó Lajos kiemelt figyelmet fordított a magyar katonák emlékének ápolására, emlékhelyek létrehozására és azok gondozására. Munkássága elismeréséül megkapta a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét, az 1956-os a forradalom és szabadságharc és a honvédelem eszméjének ápolása elismeréseként 1999-ben pedig Maléter Pál Emlékérmet kapott.

A 93 éves, szellemileg mai napig igen aktív életet élő kitüntetett elmondta, hogy állami elismerése és rubin diplomái mellett különleges helyet foglal majd el a most átadott honvédelmi miniszteri elismerés.