Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját erőből – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. február 16. 13:12

2018 elején ismét előtérbe került a kínai népi haditengerészet repülőgéphordozó-építési programja. Ráadásul az ázsiai hatalom mellett a kontinens további két állama, Dél-Korea és Japán is tervezi hadiflottája korszerűsítését.

1599181954
Annak ellenére, hogy a két, Kínához képest apró, de jelentős katonai erőforrásokkal rendelkező ország számíthat szövetségesükre, az Amerikai Egyesült Államokra. Pedig az amerikai haditengerészet egymagában tíz, Nimitz-osztályú, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozót tart hadrendben. Ráadásul itt van a következő generáció is: a Ford-osztály névadója, a USS GERALD R. FORD (CVN–78) már a próbautakat járja, 2017. július 28-án pedig fogadta és indította a 23. kísérleti repülőgép-század (VX-23) F/A–18 Super Hornet vadászbombázóját. Mindezeken felül, az új osztály második és harmadik egysége is építés alatt áll, tehát a jövő biztosnak látszik.

Trükközve

Peking már az 1970-es évek óta tervezte, hogy megfelelő flottával terjeszti ki érdekszféráját, és ebben központi szerepet kapott a repülőgéphordozó-kötelék. Elsőként az ausztrál haditengerészet állományából kivont és minden katonai berendezésétől megfosztott, a Majestic-osztályba tartozó HMS MELBOURNE (R–21) könnyű hordozót szerezték meg 1985-ben. Az ócskavasnak megvett hajótestet elvontatták és 2002-es szétbontása előtt alaposan tanulmányozták. Ugyancsak teljesen feltérképezték a két Kijev-osztályú hordozót is: a névadó KIJEV-et és a második egységet, a MINSZK-et 1996-ban, illetve 1993-ban vásárolták meg Ukrajnától, bontásra. A két hajó végül úszó élményparkként, illetve luxushotelként végezte.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 16-án, pénteken megjelenő számában!)