Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Selmec öröksége – diplomaosztó a Miskolci Egyetemen

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Tóth László |  2020. február 6. 19:06

Az áldozatos munkával megszerzett diploma és a fogadalomtétel egy egész életre szól – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter február 6-án, csütörtökön, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar végzős hallgatóit köszöntő ünnepi, diplomaátadó szenátusi ülésen.

1596075831

A frissen végzett hallgatókat és az ünnepi szenátusi ülésen megjelent vendégeket – köztük prof. dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárt, dr. Thomas Christian Südhof Nobel-díjas kutatót, Fazekas György alezredest, a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Védelmi Bizottság titkárát és Nagy Géza őrnagyot, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda vezetőjét – prof. dr. Torma András egyetemi tanár, az intézmény rektora köszöntötte.

A mérnöki fogadalomtétel szövegét Kovács Antal Domán programtervező informatikus alapszakos hallgató olvasta fel.

1596075832

Ünnepi beszédében Benkő Tibor honvédelmi miniszter kiemelte: a sok-sok, áldozatos munkával megszerzett diploma és a fogadalomtétel egy egész életre szól. Igaz, a sikeres vizsgákkal nem ér véget a tanulás: ez szinte egész életüket végig kíséri, akár tudományos pályára lépnek, akár munkahelyükön dolgoznak majd. A miniszter arra kérte a hallgatókat: maradjanak szerények és alázattal szolgálják azt a tudást, amelyet megszereztek, s azon embereket is, akiknek vezetéséről majd nekik kell gondoskodniuk.

1596075832

„Önökre szükség van. Szüksége van az országnak a tudásukra, a felkészültségükre, az esküjükben megfogalmazott irányok és irányelvek követésére" – emelte ki Benkő Tibor.

1596075833

A rendezvényen elhangzott: az egyetem büszkén vállalja és ápolja elődje, az 1735-ben Selmecbányán alapított bányászati-kohászati tanintézet, majd az 1770-től már Selmeci Akadémia néven Európa-szerte ismertté és elismertté vált oktatási intézet szellemiségét és munkásságát.

Az áttanult órák ezreivel kiérdemelt diplomák mellett az ünnepségen számos kitüntetést is átadtak: ezek közül kiemelkedett az egyetem legmagasabb rangú kitüntetése, a 2019-ben alapított és az idén első alkalommal odaítélt Doppler tiszteletbeli doktori cím, melyet dr. Thomas Christian Südhof vehetett át a rektortól. Emellett a Bosch-díjak és a Gábor Dénes diplomamunka pályázat győztesei, illetve a Becsületdiplomát elnyerő hallgató is átvehették az őket megillető okleveleiket.

1596075833