Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Serdülő Európa-bajnokkal gazdagodott a BHSE

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. július 17. 17:00

A 14 éves Varsányi László, másfél évvel ezelőtt csatlakozott a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) Birkózó Szakosztályához. A sportoló a serdülő birkózók Európa-bajnokságán kiválóan szerepelt: kitartó felkészülésének és kimagasló erőnlétének köszönhetően megszerezte az Európa-bajnoki címet. E példaértékű teljesítmény elismeréséül dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Németh Szilárd, a tárca parlamenti államtitkára július 17-én, kedden emlékpakettet adományozott Varsányi László részére a Honvédelmi Minisztériumban.

Először rendezték meg Győrött a serdülő birkózók Európa-bajnokságát, amelyen 25 ország vett részt. Az Olimpiai Sportparkban 237 fiatal versenyző lépett szőnyegre, köztük Varsányi László is, aki kötöttfogásban, a 85 kilogrammos kategóriában indult az aranyéremért. A korosztályos kontinensviadal döntőjében a magyar fiú 2-1-re legyőzte török ellenfelét, ezzel megszerezte élete első Európa-bajnoki címét.

1599190522

A háromnapos Európa-bajnokság elődöntői során örmény, bolgár és litván ellenfeleit is legyőzte, ezt követően a fináléban is diadalmaskodott. „A török versenyző elleni sikeremet a gyorsaságomnak és az edzőm taktikai tanácsának köszönhetem. Öt kilóval a súlycsoportom alatt neveztem, így annyit ehettem, ihattam, amennyit csak akartam. Az ellenfelem a verseny előtti időszakban fogyasztott, ez biztosan leterhelte az erőnlétét. A döntőben kitartóan fárasztottam, s ez most nyerőnek bizonyult" – mondta a fiatal sportoló.

A közönség óriási ovációval fogadta a döntőben a serdülő kötöttfogású 85 kilogrammos válogatott csapat birkózóját. „Hatalmas öröm volt számomra, hogy Magyarország adott otthont a versenynek. Nagyon sok hazai szurkoló drukkolt nekem az arénában, akik az utolsó pillanatig a nevemet skandálták. Ez adta a legnagyobb erőt a győzelmemhez" – emlékezett vissza a finálé pillanataira a birkózó.

1599190522

A magyar válogatott két másik tagja is kimagasló eredménnyel zárta a 2018. évi serdülő birkózó-kontinensbajnokságot Győrben. Varsányi László mellett bronzérmet szerzett az egri Borosi Henrik, míg a 48 kilogrammosok kategóriájában, az esztergomi Kovács Gábor vehette át a jól megérdemelt ezüstérmet.

Az újdonsült Európa-bajnok ötéves volt, amikor először lépett a szőnyegre. „A szüleim szerint az egészséges életmód fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Nem szabták meg, hogy mit, de azt igen, hogy sportoljak. Ezért az Európa-bajnoki címemet elsősorban nekik köszönhetem. Bár eleinte, külső szemlélőként nem nyerte el a tetszésemet a birkózás, az első edzésem után rögtön tudtam, hogy ezt fogom választani. Úgy gondolom, helyesen döntöttem" – mesélte a fiatal bajnok.

1599190522

A magyar kötöttfogású válogatott tagja azonban nem csak a birkózó szőnyegen érzi jól magát, szabadidejében, más sportágakban is szívesen próbára tesz fizikai erőnlétét. „Kiskorom óta szenvedélyem az úszás, gyakran járok biciklizni is, de extrémebb körülmények között – hosszabb távon, nehezített útvonalakon – már a túrázás is leköt" – árulta el érdeklődésünkre az ifjú birkózó. A gimnazista az edzései mellett, a tanulmányairól sem feledkezik meg. „A családom fontosnak tartja, hogy a tanulásra annyit koncentráljak, mint a birkózásra. Jó, hogy a sportegyesület és az edzőm is támogat ebben. Most kezdtem el a gimnáziumot, matematika-informatika szakon, érettségi után pedig tovább szeretnék tanulni" – mondta.

Varsányi László azon is gondolkozik, hogy az MH Altiszti Akadémián folytatja tanulmányait. „Kisebb koromban arról álmodtam, hogy vadászgéppilóta leszek. Azóta sajnos, a keresztszalag-szakadásom miatt, erről letettem. Ettől függetlenül mindig is vonzott a katonaság" – árulta el.

1599190523

Fotó: Szabó Lajos zászlós és a szerző felvételei