Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Seregeink sikerrel haladnak előre

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 16. 19:17

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„Támadásunk folytonos" – írja hivatalos jelentésekre hivatkozva a Pesti Napló. Mint a cikkből kiderül, a monarchiás csapatok előző nap elfoglalták Starasol megerősített magaslatait, miközben a Stary-Sambor ellen vívott harcokban sikeres támadást intéztek.

A Népszava október 16-i számból kiderül, hogy a németek már Varsó alatt harcolnak és több kelet-poroszországi támadást is megfékeztek. „Lengyelországban az osztrák-magyar hadsereggel vállvetve harcoló csapatainknak támadása előrehaladóban van. Csapataink Varsó alatt állnak. Az oroszoknak (…) a Visztulán át megkisérelt előretörését az egész vonalon, az oroszoknak sulyos veszteséget okozva, visszavertük."

Svájc továbbra is semleges – írja a lap. „Németország, Ausztria-Magyarország, Franciaország és Olaszország biztositották egymást, hogy Svájc semlegességét minden körülmények között tiszteletben fogják tartani."

A Pesti Hírlapban olvashatjuk: „Az orosz harctérről a német nagyvezérkar újabb pompás sikereket jelent. Miután elöljáróban azt a rendkívül megnyugtató hírt adja tudtul, hogy az oroszoknak Kelet- Poroszország ellen nagy erőkkel kísérelt támadása meghiusúltnak tekinthető, a kettős szövetség lengyelországi offenzívájának újabb előrehaladását konstatálja. Néhány előtt a német hivatalos jelentés még a Varsótól délre Grojecnél visszavetett orosz támadásról számolt be. Grojectől pedig még 30 km-re folyik a Visztula. A német seregek immár Varsó alatt állnak."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595980844
Címkéklapszemle