Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sérült madarat mentettek a pápai katonák

Szöveg: Gyeginszky Andor hadnagy |  2017. május 28. 11:18

Nem mindennapi események részesei voltak a napokban az MH Pápa Bázisrepülőtér őrszolgálatot ellátó járőrei. A repülőtér déli felén, a felszállópályától mintegy 400 méterre egy vergődő egerészölyvet vettek észre, amely nem volt képes a repülésre. A látottakat azonnal jelentették elöljáróiknak, és elhatározták, hogy segítenek a bajba jutott madáron.

Veiland Imre főtörzsőrmester, az őrség aznapi parancsnoka egy drótakadályokhoz használatos kesztyűvel befogta a sérült madarat, és hogy megnyugtassa, törölközővel takarta le. Közben a bázis Hadműveleti Központjában szolgálatot teljesítők felvették a kapcsolatot Zábrák Károllyal, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrével, aki tanácsokkal látta el a madármentőket, és el is indult Pápára.

1596033024

„A bázis nagyon korszerű őrzés-védelmi rendszerrel rendelkezik, így kamerán keresztül szemmel tudtuk tartani a madarat, amíg visszaértünk a helyszínre. A sérült és rémült ölyv láthatóan kimerült állapotban volt, de így sem volt egyszerű befogni. Szerencsére a fejére terített törölköző megnyugtatta, így könnyedén egy üres, az őrkutyáink számára kialakított kennelbe tudtuk zárni. A vizet és a srácok ebédjéből felajánlott maradékot is elfogadta, és kis idő után már látszott, hogy jobb formába került. Láttuk, hogy a szárnya megsérült, de bíztunk benne, hogy szakértő segítség mellett rendbe tud majd jönni" – mondta Veiland Imre.

A segítség hamarosan meg is érkezett Zábrák Károly személyében. „Kaptam egy hívást a bázisról, hogy befogtak egy sérült madarat, amelynek segítségre van szüksége. Kértem, hogy amíg kiérek, lehetőség szerint vigyék zárt helyre, amit meg is tettek a katonák. Megérkezésemig kiválóan gondját viselték az állatnak, aminek a jobb szárnyán van egy duzzanat. Az egerészölyv a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fenékpusztai központjába kerül, ahonnan felépülése után ismét szabadon engedik
" – mondta Zábrák Károly.

A pápai katonák sokféle repülőeszközzel elboldogulnak, de ebben az esetben szükségük volt egy szakértő segítségre, ami szerencsére időben érkezett. Az emberi beavatkozás nélkül biztosan kegyetlen sors várt volna a bajba jutott madárra, mivel saját erejéből nem volt képes vízhez és élelemhez jutni. Az egerészölyv védett ragadozó madár, ez a példány egy kis légierős közreműködés után remélhetőleg hamarosan ismét a levegőbe tud majd emelkedni.

1596033025

Fotó: a szerző felvételei