Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikerek és tragédiák

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. február 10. 11:30

A sikeresen tevékenykedő PRT-10 csaknem minden területen – technika, fegyverzet, biztonsági körülmények – jobb feltételekkel rendelkezett, mint elődei, de emellett a katonáknak három bajtársuk hadműveleti területen bekövetkezett halálát is fel kellett dolgozniuk.

1595949035
A PRT 9. váltásának „zivataros", harcokkal és merényletekkel terhelt fél esztendeje után a tizedik kontingens fokozatosan javuló biztonsági körülmények közepette láthatta el szolgálatát, ezért az „Afganisztán a kerítéseken belül kezdődik" jelmondat alapján kezdtük meg feladataink végrehajtását – tájékoztatta magazinunkat Szloszjár Balázs alezredes, a kontingens parancsnoka.

Az alezredes, az MH 5/62. Lövészzászlóalj parancsnokaként kapta kontingensparancsnoki beosztását, majd mint a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség hadműveleti főosztályának főtisztje érkezett haza. Afganisztánban „visszatérőnek" számít, ugyanis a hatodik váltás hadműveleti főnökeként már szolgált az országban.

Sőt, még sok más helyen is: Szloszjár alezredes egyike a Magyar Honvédség legtöbb misszióban részt vett parancsnokainak. Koszovóban az MH Őr- és Biztosító Kontingens századparancsnoka volt két alkalommal, majd összekötőtisztje 2012-ben. Ellátta az MH Katonai Rendfenntartó Kontingens parancsnoki beosztását, majd 2011-ben az MH PRT 10. váltásának parancsnoka lett.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin február 15-én, pénteken megjelenő számában!)