Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres volt a gyűjtőköri nap

Szöveg: Szűcs László |  2018. szeptember 16. 15:50

Sikeres volt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár, a Fortepan, a Nagy Háború Blog, valamint az Európai Digitális Könyvtár, azaz az Europeana által közösen szervezett gyűjtőköri nap, amit szeptember 15-én, szombaton a Kulturális Örökségünk Napjai – Örökségünk Európában elnevezésű rendezvénysorozat részeként tartottak Budapesten.

1599193002
Pintér Tamás levéltáros, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Nagy Háború Blog egyik szerkesztője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a gyűjtőköri napon 23 adományozó ajánlott fel különféle dokumentumokat – fényképeket, kitüntetési- és sebesülési dokumentumokat, naplókat, visszaemlékezéseket, tábori levelezőlapokat, fotóalbumokat – a levéltár részére. Ezek egy részét a helyszínen digitalizálták, többségüket viszont ideiglenesen átvették és rövid időn belül elkészítik digitális másolatukat.

„A helyszínen 554, nagyméretű képfájlt készítettünk, ami hatalmas mennyiség. Természetesen a munka még csak most kezdődik majd ezen nagy felbontású képekkel, hiszen rendszereznünk és kutathatóvá kell tennünk ezt a gazdag és értékes iratanyagot" – emelte ki Pintér Tamás, hozzátéve: a feldolgozásban a levéltár szakemberei mellett a Fortepan és a Nagy Háború Blog munkatársai is részt vesznek majd.

1599193002

Pintér Tamástól megtudtuk azt is, hogy „szekrénnyi mennyiségű" az a dokumentum, amelyet ideiglenesen, 30 napra vettek át a tulajdonosaiktól. Ezek helyszíni digitalizálására nem volt lehetőség, így ezt az elkövetkező egy hónap során kell a levéltár munkatársainak elvégezniük, rendszerezésük, kutatásuk pedig utána kezdődhet meg. „Az a célunk, hogy minden most hozzánk került dokumentumot mindenki számára elérhetővé tegyünk a levéltár digitális archívumának segítségével. Emellett, az Europeana révén nemcsak Magyarországon, hanem más országokban is kutathatóak lesznek ezek az első világháborúval kapcsolatos, forrásértékű dokumentumok. Mindez azért különleges, mert az Európai Digitális Könyvtárban ezidáig nem volt a mai Magyarországról származó, magyar nyelvű, a Nagy Háborúval kapcsolatos dokumentum" – mondta Pintér Tamás.

Hangsúlyozta: már első látásra is megállapítható volt, hogy a Nagy Háború Blog számára is nagyon sok, hasznos dokumentum gyűlt össze. Olyan fényképek, naplók, visszaemlékezések, amelyek jól kapcsolhatók azokhoz a témákhoz, amelyekkel a blogon már korábban is gyakran foglalkoztak. „Számomra a legmeghatóbb az volt, amikor egy kisgyerekes család elhozta a dédnagypapa hagyatékát. Egy dobozt, tele első világháborús dokumentumokkal, relikviákkal. Előkerült a dédapa naplója, fotói, kitüntetési dokumentumai, levelezése sőt még egy díszes kendője is" – mondta Pintér Tamás.

1599193002

A nap során egy kerekasztal-beszélgetésre is sor került, amikor az Europeana jelenlévő képviselői elmesélték az eddigi európai tapasztalataikat, valamint a magyarországi szervezők a magániratok jelentőségéről, gyűjtésük és megjelentetésük fontosságáról és módozatairól beszélgettek.

A szervezők úgy vélik, hasznos volt a Kulturális Örökségünk Napjai – Örökségünk Európában elnevezésű rendezvénysorozat részeként megrendezett gyűjtőköri nap. Több ezren látogattak el a levéltár Bécsi kapu téri díszes épületében zajló rendezvényekre, közülük több százan felkeresték a gyűjtőpontot is. A látogatók elsősorban a fővárosból és környékéről érkeztek, így távlati céljaik között szerepel az, hogy országos szintűvé bővítenék az állampolgároknál lévő felbecsülhetetlen értékű dokumentumok digitalizálásának lehetőségét.

1599193003

Fotó: Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány