Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Simicskó István: növelni kell a magyarok biztonságérzetét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. szeptember 8. 13:29

A magyarok biztonságérzetének növelését tartotta az egyik alapkérdésnek Simicskó István kijelölt honvédelmi miniszter a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának szeptember 8-ai, keddi meghallgatásán.

A politikus az új típusú népvándorlás megállítása mellett foglalt állást és egyetértett abban, hogy a honvédségnek védeni, erősíteni, segíteni kell az illegális bevándorlással összefüggő rendőri intézkedéseket.

Arra a felvetésre, hogy a katonák éles fegyverrel lőhetnek-e, azt felelte, ezzel nem ért egyet és nincs olyan, aki ezt szeretné. Mint mondta, arányosságra, mértékletességre van szükség és ez a témával összefüggő jogszabálytervezetben is tetten érhető.

1595999767

Simicskó István miniszter-jelöltként azt hangoztatta: megfelelő válaszokat kell találni az olyan új kihívásokra, mint a tömegpusztító fegyverek és a tömeges illegális migráció.

A kinevezést a bizottság 6 igen szavazattal, 2 nem ellenében támogatta.

Simicskó István a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését követően tartott sajtótájékoztatón kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását. Közölte: legalább három tranzitzónát terveznek a határra.

Hangsúlyozta: a visegrádi négyek állásfoglalásával egyértelművé vált, hogy a biztonsági határzár a helyes irány a bevándorlás kezelésében. Azon lesz – ígérte -, hogy az ehhez szükséges létszámot és technikai feltételeket biztosítsa nemcsak Magyarország, hanem a schengeni határok védelme érdekében is.

1595999767

Arra a kérdésre, hogy a honvédelmi törvény módosítása esetén hány katonát vezényelhetnek a határhoz, a kereszténydemokrata politikus azt felelte: 3-4 ezer közötti létszám elegendő lehet a cél eléréséhez. Annak lehetőségét, hogy ebben tartalékosok is lesznek-e, még meg kell vizsgálnia – mondta.

A miniszterjelölt fontosnak nevezte továbbá a helikopterképesség kérdését és a tartalékosi rendszer bővítését. „A tartalékosi rendszert szeretnénk vonzóvá tenni a fiatalok számára is" – fogalmazott.

A Belügyminisztériummal és a Terrorelhárítási Központtal való szorosabb együttműködést szorgalmazta Simicskó István kijelölt honvédelmi miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának meghallgatásán kedden.

A politikus ezt a terroristák kiszűrésével indokolta, kifejtve: az illegális bevándorlók közül sokan nem akarnak regisztrálni, együttműködni a hatóságokkal és ez komoly veszélyt jelenthet nemcsak Magyarországra, de Európára nézve is.

Szavai szerint nehéz megmondani, hogy kik és miért jönnek, s elég ha csak néhány tucatnyian „valami őrült ötlettől vezérelve" terrorcselekményt akarnak elkövetni.

Simicskó István fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarországnak ki kell vennie részét a NATO-tagországok munkamegosztásából és tanulni is kell a többi szövetségestől.

A miniszter-jelöltet a testület 4 igen szavazattal, 1 nem ellenében alkalmasnak tartotta a tisztségre.

Fotó: Mohai Balázs (MTI)