Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Simonyi-napok Debrecenben

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2015. május 22. 15:01

Faültetéssel, akadályversennyel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetéssel és koszorúzással emlékeztek meg Debrecenben báró Simonyi József ezredesről. A többnapos rendezvénysorozatban aktívan részt vett az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központja (2. KIK) is.

A debreceni katonai igazgatási központ évek óta tevékenyen részt vesz Simonyi óbester emlékének ápolásában. Nem véletlen ez, hiszen a központ toborzóirodájának épülete 2008. szeptember 23-án ünnepélyes keretek között felvette a legendás hírű óbester nevét.

Simonyi óbester, bár nem Debrecenben született, és nem is itt töltötte életének legnagyobb részét, mégis ezer szállal kötődik a hajdúsági megyeszékhelyhez. A „legvitézebb huszár" 1818. szeptember 23-án érkezett Debrecenbe és lett a város helyőrségparancsnoka. A cívisvárosban eltöltött évei alatt sokat fáradozott a lakosság és a katonaság közötti jó kapcsolat megteremtéséért. Nevéhez fűződik a róla elnevezett út megépítése, fásítása, a Hadi Árvaház létesítése, az első hadijátékok szervezése és a Nagyerdő hasznosításának, valamint a gyógyfürdő építésének javaslata is.

1595994315

A legendás huszártiszt emléke előtt immár tizenhetedik alkalommal tisztelgett Debrecen városa a Simonyi-napok keretében május 8−17. között. A színvonalas és érdekes programok nagy részét a Méliusz Juhász Péter Könyvtár központi épületében, valamint fiókkönyvtáraiban tartották meg.

A Simonyi-napok keretében rendezték meg a háromfős csapatok részére kiírt mini-haditortúrát és a sakkversenyt, a történelem iránt érdeklődők pedig Simonyi óbesterről és koráról, valamint az Osztrák−Magyar Monarchia katonáiról is hallhattak színvonalas előadásokat. A programsorozat része volt a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában, a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás, amely ezt megelőzően a 2. Katonai Igazgatási Központban volt megtekinthető.

1595994315

A rendezvénysorozat május 16-án méltó megemlékezéssel zárult a Bem téren. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Pósán László országgyűlési képviselő ünnepi beszédében méltatta Simonyi ezredes életútját. Ezt követően dr. Mazsu János önkormányzati képviselő emlékfát ültetett az óbester emlékére.

Az ünnepség a Simonyi-emléktáblánál folytatódott. A Hajdú-Bihar megyei Lovas Huszárhagyomány-őrző Közhasznú Egyesület nevében dr. Papp Gyula tiszteletbeli elnök és vitéz Szoboszlai Endre alelnök; az MH HKNYP nevében Nagy Zoltán alezredes, a 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka; az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nevében Czill István alezredes, a Helyőrség-támogató Parancsnokság parancsnoka helyezte el a megemlékezés virágait.

1595994315

Fotók: a szerző felvételei