Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tirana megvétózhatja a macedón NATO-tagságot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 22. 16:39

Az albán miniszterelnök figyelmeztette szerdán Macedóniát, hogy megvétózhatja a NATO-ba való felvételét, ha nem tartják tiszteletben az ottani albán lakosság jogait.

Macedónia nem válhat a NATO tagjává, ha nem teljesíti az ohridi megállapodásokat, és nem tartja tiszteletben az emberi jogokat – mondta Edi Rama Tiranában, egy regionális biztonsági tanácskozás alkalmával.

Az Ohridban kötött megállapodások egy 2001-es, hathónapos fegyveres konfliktust zártak le a macedóniai kormányerők és egy albán gerillacsoport között, amely több jogot követelt a 2,1 milliós ország lakosságának negyedét alkotó albán közösségnek.

Az albán kisebbségben idén amiatt kezdett aggódni, hogy a megállapodásokba foglalt jogaik nem teljesülnek minden téren.

Májusban véres összecsapás volt a rendőrség és egy albán fegyveres csoport között Kumanovo városnál, 18-an meghaltak.

A kormány terroristáknak minősítette az albán fegyvereseket, akik szerintük támadásokat terveztek az állami intézmények ellen. Harminc letartóztatott személy ellen terrorizmus vádját emelték.

Edi Rama szerint a kumanovói incidens kapcsán “veszélyes próbálkozás történt, hogy összefüggést teremtsenek a terrorizmus és az albán szó között". Macedóniában az év eleje óta súlyos politikai válság van a különféle irányultságú szláv csoportok között, és megfigyelők szerint ennek nyomán jelennek meg a szélsőséges erők.