Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar aranyérmek a skót Highland Games sportjátékon

Szöveg: V. J. |  2015. május 22. 18:02

Az ENSZ ciprusi békefenntartó misszió magyar kontingensének katonái a napokban részt vettek és szép eredményekkel távoztak a Black Watch Battle Group skót alegység által szervezett Highland Games sportrendezvényről.

1595994316

A napokban a többnemzeti UNFICYP-misszió katonái részére lehetőség adódott, hogy részt vegyenek az 1700-as évekből származó, skót és kelta kultúrát felidéző Highland Games sportrendezvényen. Az eseményen megjelent szlovák, szerb, brit, ukrán, skót, valamint argentin és magyar katonákat Kristin Lund vezérőrnagy, a misszió főparancsnoka köszöntötte.

A Black Watch Battle Group által szervezett sportjátékok eredete a XI. századig nyúlik vissza, amikor III. Malcolm skót király futóversenyt hirdetett a Creag Choinnich csúcsára. A verseny győztese, az ország leggyorsabb embere a király személyes hírnökeként szolgálhatott.

1595994316

A mai Highland Games viszont egy viktoriánus találmány, mely az 1700-as évek végén végbement gazdasági és kulturális változások után alakult ki és vette fel jelenlegi formáját.
Egy, az 1703-as évből származó, a skót Grant klánnak írott behívólevél tanúskodik arról, hogy fegyveres versenyek, ütközetek is részét képezték a jelenkori Highland Games elnevezésű eseménysorozatnak, mely Skóciában és világszerte a skót, valamint kelta kultúra ünneplésére hivatott.

A játékok egyes elemei −  például a skót duda és a skót szoknya − Skócia emblémájává váltak, amit a skót versenyzők öltözetükkel és felszerelésükkel kitűnően szimbolizáltak. Skót dudaszó és dobolás harsogta be a tűző napfényben egész napon át tartó kemény fizikai megmérettetést, ezzel is kicsit szórakoztatóbbá varázsolva az embert próbáló akadályok leküzdését.

1595994317

A sportversenyen a magyarok szempontjából szép eredmények születtek: a 10 kilométeres mezei futás női győztese Arnót Anita szakaszvezető lett, a skót tradicionális gumicsizma-dobálásban pedig Tóth Attila százados ért el első helyezést. A kőhajítás női győzteseként Vaszily Judit távozhatott aranyéremmel.

Az összetett eredményt nézve, a 4-es szektorba tartozó magyar−szerb kontingens csapata a 3. helyen végzett a számunkra szokatlan sportágakban.

1595994317