Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sírfelújítás és emléktábla-avatás Zircen

Szöveg: Fajd Bence hadnagy |  2017. november 23. 9:05

Zircen, a Felső-temetőben nemrégiben felavatták és megáldották az ott nyugvó harminchét, az első világháborúban elesett magyar és osztrák katona, valamint szerb, orosz és ismeretlen hadifogoly felújított síremlékét.

1596041523

Magyarország kormánya, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az első világháború 100. évfordulója alkalmából pályázati felhívást tett közzé annak érdekében, hogy a Nagy Háború áldozatainak hadisírjait a települések illő módon felújíthassák.
A centenáriumra kiírt pályázati lehetőségre Répás József hívta fel a zirci városvezetés figyelmét. Répás József régóta foglalkozik az első világháború történetével: ő kutatta fel a zirci temetőben lévő sírokban nyugvó katonák személyazonosságát is, amely munkában Huszár G. Lőrinc Ocist atya az apátságban elérhető iratokkal nyújtott segítséget.

1596041523

Zircen, a Felső-temetőben harminchét hadisír volt fellelhető, amelyeket a kutatások alapján 1927-ben, az akkori településvezetés döntése alapján készítettek el. A sírokat akkor egységes megjelenéssel, sorszámmal ellátva alakították ki. Az elmúlt kilenc évtized során az állapotuk romlott, mára teljes körű felújításra szorultak.
Zirc város önkormányzata 2017 márciusában döntött a hadisírok felújításáról, majd idén nyáron Bittmann Árpád kőfaragó és Hegedűs Kornél kertész végezték el a felújítási munkákat: először eltávolították a sírokról a feltöltődött földet, majd a felületüket megtisztították, a feliratokat újrafestették, és mind a harminchét sír egységes kavicságyat és dísznövény-beültetést kapott.

A hadisírok méltó felújítása mellett térképes emléktáblát is elhelyeztek a ravatalozónál, amit avatóünnepség keretében koszorúzott meg dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Ottó Péter, Zirc polgármestere és Fajd Bence hadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság veszprémi hadisírgondozó tisztje. Az ünnepségen az MH 54. Veszprém Radarezred díszelgő alegysége és az MH Légierő Zenekar is közreműködött.

1596041523


Fotó: Berkesi Gábor tartalékos zászlós