Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sofőröket képeznek

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2015. május 19. 15:36

Térítésmentesen megszerezhető „C+E” kategóriás jogosítványt és azonnali munkalehetőséget kínál regisztrált álláskeresők részére a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága (MH HKNYP) között megszületett együttműködés.

A toborzó munka során elengedhetetlen a különböző állami- és civil intézményekkel, szervezetekkel, oktatási intézményekkel vagy nagyobb munkáltatókkal történő közös munka. Ennek eredményeképpen az MH HKNYP az elmúlt években számos együttműködési megállapodást kötött, amelyek mind a szerződéses, mind az önkéntes műveleti tartalékos állomány utánpótlását nagyban elősegítik.

1595994045

Idén áprilisban a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával született megállapodás, melynek értelmében 14 fő kezdte meg a „C+E" kategóriás jogosítvány megszerzését célzó tanfolyamot május elején.

„A Magyar Honvédség keresi a legalább »C« kategóriás jogosítvánnyal rendelkező fiatalokat, akiket harc- és tehergépjármű vezetőként tud alkalmazni" – mondta el Nagy Zoltán alezredes, az MH HKNYP 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka. „Sajnos azonban egy ilyen kategóriájú gépjárművezetői engedély megszerzése komoly pénzügyi terhet jelent, különösen akkor, ha valakinek nincs munkája. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály munkatársaival kötött együttműködés révén regisztrált álláskeresők uniós forrásból támogatott képzés keretében térítésmentesen megszerezhetik ezt a jogosítványt, a vizsgákat követően pedig a Magyar Honvédség szerződéses katonaként munkát biztosít számukra" – tette hozzá.

1595994045

A debreceni központ toborzó szakemberei, illetve a foglalkoztatási főosztály munkatársai április hónapban a járási munkaügyi osztályokon több száz érdeklődőt tájékoztattak a lehetőségről.

„A toborzók egy igen szigorú előzetes szűrés alapján választották ki a jelentkezők közül azokat, akik bekerültek a május 4-én elindult képzésre. Azért volt erre szükség, hiszen a szerződéses katonai szolgálat vállalásához rendeletben előírt egészségügyi, pszichikai és fizikai követelményeknek kell megfelelni. A tanfolyamot elkezdő 14 fő várhatóan a nyár folyamán átesik az alkalmassági vizsgálaton, így ősszel, a jogosítványuk kézhez vételét követően már munkába is tudnak állni a honvédség kötelékében" – fogalmazott a Tóth Imre százados, a központ toborzó részlegének vezetője.

A tervek szerint az együttműködés keretében újabb jogosítványszerző tanfolyamok indulnak majd el a jövőben.

1595994046

Fotó: Bödő Viktória és a szerző