Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sportemberek a fronton – sport a hátországban

Szöveg: Juhász László százados |  2015. május 14. 12:00

Az első világháború centenáriuma alkalmából Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Olimpiai Akadémia, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum „Sportemberek a fronton – sport a hátországban” címmel konferenciát és kiállítást szervezett május 8-án, Békéscsabán a Csabagyönygye Kulturális Központban.

A megjelenteket Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte. Megemlékezett a rendezvény ötletadójáról, Medovarszki János testnevelő-edzőről, aki sajnos már nem élhette meg az általa megálmodott rendezvény megvalósulását.

A konferencia részeként nyitotta meg dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka az azonos címmel megrendezett kiállítást a Munkácsy Mihály Múzeumban. „A tárlat témája a magyar sportolók háborús részvétele, illetve a háborús időszak sportélete. Az első világháború ideje alatt az olimpikonjaink és kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportembereink közül sokan megjárták a harctereket is, ahonnan közülük többen nem is tértek vissza soha, ezért is fontos emlékezni rájuk" – emelte ki a megnyitójában Kovács Vilmos ezredes.

1595993727

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak segítségével és szakmai iránymutatásával elkészült kiállításon a háborús évek hátországi és harctéri sportéletének emlékei és a kiemelkedő magyar sportolók ereklyéi tekinthetőek meg. A tárlat külön megemlékezik a hősi halott sportolókról, de olyan kiválóságokat is bemutatnak, akik számára a háború sebesülést vagy fogságba esést jelentett.

Az érdeklődőknek az első világháború során a magyar olimpikonoknak adományozott hadi kitüntetésekről tartott érdekfeszítő előadást Sallay Gergely, a HM HIM osztályvezetője. Ezen kívül a jelenlévők hallhattak a háború alatt is meglévő sportéletről, a Békés megyei Mudin fivérek hőstetteiről, és megemlékezhettek az első világháború alatt hősi halált halt olimpikonokról is.

A rendezvény színvonalát emelte, hogy a vendégek között voltak Varga János birkózó és Gedó György ökölvívó olimpiai bajnokok is. A korabeli olimpikonok, sportkiválóságok, akik egykoron katonaként szolgáltak.

1595993727


Fotók: a szerző felvételei

Címkéksport