Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai továbbképzés a hadisírgondozóknak

Szöveg: D. A. | Fotó: MH HFKP |  2020. március 5. 11:09

Országos szintű szakmai továbbképzést tartott az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztálya a Magyar Honvédség hadisírgondozó munkatársainak február végén, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

1596076760

A parancsnokság szakmai alárendeltségébe tartozó megyei szakállományból 38-an vettek részt a kétnapos rendezvényen. Ennek során előadásokon és panelbeszélgetéseken értékelték a hadisírgondozással és a honvédelmi nevelés feladataival megbízott katonák tavalyi munkáját, valamint meghatározták számukra a 2020-as feladatokat is.

Demeter Attila alezredes, az MH HFKP Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Osztály vezetője előadásában szólt a tavalyi hadisírgondozó feladatokról, valamint az elért eredményekről. Kiemelte: a szakemberek 2019-ben 435 temető felmérését végeztek el és a levéltári kutatás révén 23 110, korábban nem ismert hősi halottat regisztráltak.

Elhangzott: az iskolai közösségi szolgálat keretében 55 településen, 1617 órában 539 diák részvételével 5960 hadisír szépült meg. A területvédelmi zászlóaljak tartalékos katonái segítségével a tavalyi év második felétől több mint 9000 hadisír karbantartása valósult meg.

1596076761

A szakmai együttműködés részeként Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság igazgatóhelyettese az Arany Vitézségi Érmesek kutatásáról, valamint a hőskultusz ápolásáról tartott előadást a szakmai továbbképzés résztvevőinek.

A rendezvényen mindezek mellett értékelték a XX. Doni Emléktúra eredményeit is.

A rendezvény zárásaként Baráth István dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka köszönte meg a hadisírgondozók munkáját, illetve adott át elismeréseket.