Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szász hagyományőrzők Budapesten

Szöveg: Dr. Tóth Gergely százados |  2016. október 11. 19:07

Közép-európai körúton vesznek részt a Szász Hadtörténeti Egyesület tagjai, akik a napokban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban találkoztak a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár képviselőivel.

1596021323

A Szász Hadtörténeti Egyesület húsz tagja egyhetes körutazáson járja be az 1866-os porosz−osztrák háború jelentős helyszíneit. Ebben a háborúban az akkor független Szászország szövetségesünk volt Poroszországgal szemben. Mivel a magyar és a német hagyományőrzők korábban már többször találkoztak az egykori, első világháborús csatatereken − például Verdunben, Limanovában, Gorlicében −, így a mostani látogatás is jó alkalmat kínált a párbeszédre.

A Szász Hadtörténeti Egyesület székhelye Drezda, céljuk pedig a szász hadtörténeti hagyományok ápolása, aminek megfelelően tudományos tevékenységet is folytatnak, kiadványokat is megjelentetnek. Az egyesület tagjai az 1990-es évektől foglalkoznak az aktív katonai hagyományőrzéssel, az 1918 előtti szász ezredeket megjelenítve. Az első világháború centenáriuma kapcsán a hangsúly természetesen náluk is az 1914−1918 közötti időszakra helyeződött.

1596021323

A találkozó során érdekes volt a korabeli egyenruhák, valamint szabályzatok összevetése: a felek megállapították, hogy sok hasonlóság fedezhető fel az egykori osztrák−magyar és a német haderő között. A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár rendfokozati és elismerési rendszerét a szász fél is követendő példaként értékelte.

A megbeszélés végén a két egyesület képviselői egyeztették a közeljövő terveit is. Magyar részről ezek között szerepel az I. Ferenc József halálának, valamint IV. Károly királlyá koronázásának 100. évfordulójáról való megemlékezés, a szász egyesület pedig a caporettói áttörés centenáriumi megemlékezését szervezi.

1596021323

Fotó: a szerző felvételei