Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százhetven éves a magyar honvéd folyami hadihajózás

Szöveg: Takács Vivien |  2018. június 1. 7:01

Generációk közötti, interaktív történelmi vetélkedőt tartottak május 30-án Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. A rendezvény fővédnöke dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter volt.

1599188053
2018-ban ünnepli létrejöttének 170. évfordulóját a magyar honvéd folyami hadihajózás, kezdőpontját az Országos Hadigőzös Mészáros Lázár vízrebocsátása jelentette 1848. július 25-én. E jeles alkalomból rendezett interaktív történelmi vetélkedőt a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klub Hadihajós Tagozata, együttműködve az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel, mint jogutód alakulattal, illetve a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesülettel.

1599188053
A rendezvényt a zsűri elnöke, dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka nyitotta meg. Mint elmondta: a HM HIM Lajta Monitor Múzeumhajója a Duna mintegy 417 kilométeres magyarországi folyószakaszán, tizenegy város kikötőjében kötött ki és várta a látogatókat. „Nagyon nagy boldogság számunkra, hogy harminckétezren látogattak a hajó fedélzetére" – hangsúlyozta a parancsnok. Hozzátette: június 1-jétől újra az Országház előtt fog horgonyozni a hajó.

1599188054
A vetélkedő célja az volt, hogy hozzájáruljon a hazai hadihajós hagyományok ápolásához és ráirányítsa a figyelmet a hazafias nevelés és a honvédelmi oktatás fontosságára. A csapatoknak egyebek mellett olyan témakörökben kellett megmérettetni magukat, mint az alakulat történetével foglalkozó kvízkérdések, a Duna általános ismerete, a Lajta Monitor ismerete, illetve a versenyzőknek be kellett azonosítaniuk és megfelelő időrendbe kellett állítaniuk a korhű egyenruhát viselő kollégákat is.

1599188054
Dr. Kovács Vilmos ezredes mellett a zsűri tagja volt Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka, dr. Margitay Becht András, a Lajta Monitor hajó megmentője, valamint dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, illetve a Magyar Búvár Szakszövetség tudományos bizottságának elnöke.

1599188054
Fotó: a szerző felvételei