Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szegeden a Zrínyi Kiadó

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. június 10. 13:40

A Zrínyi Kiadó tudományos igényességgel szerkesztett, korábban megjelentetett és legfrissebb kiadványai Szegeden is megismerhetők. A hadtudományok és a történelem iránt érdeklődőket a 89. Ünnepi Könyvhét keretében, a Dugonics téren felállított standnál várják június 11-ig a kiadó munkatársai.

1599188611
A korábbi évekhez hasonlóan, Szegeden is bemutatja a legfrissebb kiadványait a Zrínyi Kiadó. A könyvek szerzőinek motivációit és a kötetek szerkesztésének kulisszatitkait pedig – a könyvhét első napjaiban – az írókkal és a szerkesztőkkel folytatott háttérbeszélgetéseken ismerhették meg az érdeklődők.

1599188612

A 89. Ünnepi Könyvhét Csongrád megyei rendezvénye a Magyar Honvédség bemutatkozásával kezdődött. A megnyitót követő napon dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy, háborús műveleti szakértő, a Zrínyi Kiadó vezetője világunk jelenlegi válsággócait, a válságok kialakulásának okait és következményeit foglalta össze előadásában. A 21. század élettérháborúi a földért, a vízért, az élelemért, …a létezésért című hiánypótló, átfogó, monografikus jellegű könyvét ismertetve elemezte a korunkat és a jövőnket érintő legnagyobb kihívásokat. Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok pedig egy látványos prezentáció kíséretében elevenítette fel az űrrepüléshez kötődő élményeit, emlékeit, valamint dedikálta a róla szóló könyveket; Dr. Remes Péter – Dr. Grósz Andor – Dr. Szabó József: A magyar repülő- és űrorvostan története és Simon V. László: Farkas Bertalan – Az űrhajós című kiadványokat.

1599188612

A katonai jellegű programok a Dugonics téren folytatódtak, ahol – a városháza előtti térről érkezve – a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar fogadta a látogatókat (vezényelt Kovács István őrnagy). A látványos koncertet követően pedig Isaszegi János moderálásával Farkas Bertalan és Hári László alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Csongrád megyei központjának parancsnoka beszélgettek a nagyszínpadon. A nap a Katonai Filmstúdió Tizenkét pokol című filmjének szabadtéri vetítésével zárult.

1599188612

A könyvhét alkalmával a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője, valamint a kommunikációs ágazati igazgatója is Szegedre látogattak. Benkóczy Zoltán és Vigh Mihály június 9-én, ugyancsak a nagyszínpadon folytatott beszélgetés keretében mutatták be a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményének szerteágazó feladatrendszerét, ismertették a közeljövő terveit és ajánlották az érdeklődők figyelmébe a kiadó gondozásában korábban megjelentetett kiadványokat s a legfrissebb könyveket. A rendhagyó beszélgetés rendhagyó módon zárult: a résztvevők közt ajándékkönyveket sorsoltak ki. 

1599188612

Benkóczy Zoltán elmondta: nagyon fontosnak tartja, hogy a történelmünkkel, a haza fegyveres védelmével foglalkozó kiadványok minél szélesebb olvasói réteghez eljussanak és a fiatalok érdeklődését is felkeltsék. Egy-egy ilyen rendezvény ugyanis a katonai életpálya népszerűsítésének is kiváló lehetősége.

1599188612

Ezért is települt ki a Dugonics térre Gripen-szimulátorral és lézerfegyverekkel a médiakamion, a kiadó standjánál pedig az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szegedi központjának  toborzói tájékoztatják az érdeklődőket a szerződéses, az önkéntes műveleti és területvédelmi tartalékos katonákkal szembeni egészségügyi, fizikai elvárásokról, a felvételt nyertek járandóságairól és szolgálati körülményeikről, valamint a hivatásos altiszti és tiszti pályára jelentkezés feltételeiről.

1599188613

Fotó: Solti Gabriella, MH KIKNYP és a szerző