Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Széles palettán – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. május 13. 17:31

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a magyar hadtörténelemmel foglalkozó szakemberek tudományos központja, egyben műhelye 1918 óta. Komplexitása nemcsak szervezeti felépítésében, feladatkörében jelentkezik, hanem például a közoktatásban betöltött szerepében is.

1596031885
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) számos felsőoktatási intézménnyel alakított ki együttműködést, munkatársaik alapszakokon, mesterszakokon és doktori iskolákban is tanítanak.

– Az oktatás többféle formában értendő. Történész kollégáim rendszeresen órákat adnak egyetemeken, szerepet vállalunk a muzeológus szakos hallgatók képzésében, amikor nemcsak egy-egy órára érkeznek hozzánk a diákok, hanem több napot is eltöltenek nálunk. Előszeretettel tartanak itt kihelyezett történelemórát, például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Kar tisztjelöltjei számára, és nem feledkezhetünk meg a múzeumpedagógiai kínálatunkról sem – sorolja dr. Hermann Róbert főtanácsos, a HM HIM parancsnokának tudományos helyettese.
A paletta széles. Gyakorlatilag óvodás kortól az egyetemista korosztályig adják át tudásukat, képzik a jövő nemzedékét az egykori Nádor-laktanya épületében tevékenykedő szakemberek.

– A Károli Gáspár Egyetemen például az 1848/49-es időszaktól kezdve a második világháború témaköréig oktatunk, a Pázmány Péter Egyetemen középkori magyar és egyetemes történelmet és hadtörténelmet, az ELTE Társadalomtudományi Karán, a Közgazdaságtudományi tanszéken pedig 20. századi gazdaságtörténetet tanítanak történész kollégáim. Az ELTE Természettudományi Karának térképész hallgatói rendszeres látogatói a Térképtárnak, hiszen elválaszthatatlan a térképek születésének története a katonai tevékenységektől, hadműveletektől. A térképek „fejlődéstörténetét" bemutató foglalkozások során természetesen térképritkaságokat is a kezükbe vehetnek a hallgatók – teszi hozzá a főtanácsos.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 12-én, pénteken megjelent számában!)