Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbképzés humánszolgálati szakembereknek

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. május 13. 18:56

Az alárendelt katonai szervezetek humánszolgálati szakállománya részére szervezett továbbképzést a napokban, Csopakon az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP). A felkészítést Szívos István ezredes, az MH ÖHP személyzeti főnöke nyitotta meg.

1596031886

Szívos István ezredes hangsúlyozta: a humánszolgálat feladatai rendkívül összetettek. Hozzátette: a katonai pálya élethelyzetei, a körülmények változásai meghatározó jellegűek az egyén számára, és hatással vannak a családra, valamint a szűkebb és a tágabb környezetre egyaránt.

Szabó József ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökségének humánszolgálati osztályvezetője feladatszabásában úgy fogalmazott: a humánszolgálati szakállománynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy támaszai legyenek a családoknak. Az azonnali és szakszerű segítségnyújtás érdekében szorosan együtt kell működniük a humán, a pénzügyi, a pszichológus és a lelkész szakembereknek.

Andó Sándor ezredes, a Magyar Honvédség főpszichológusa kitért arra, hogy a humánszolgálati munka mennyire embert próbáló feladat, hiszen nehéz objektíven kezelni a krízisben lévő emberek segítségkérő megkereséseit.

1596031887

A humánszolgálati munka legnehezebb része a kegyeleti feladatok ellátása. Soós Mihály őrnagy, a HVK Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati osztály főtisztje kiemelte: a kegyeleti feladatokat körültekintően kell végezni, nincs hibázási lehetőség, a reakciók kiszámíthatatlanok. Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke civil oldalról közelítette meg a témát, illetve kegyeleti kommunikációval kapcsolatos tapasztalatairól beszélt. Oláh Emil alezredes, református tábor lelkész a gyász feldolgozásának módozatait vázolta fel előadásában.

Jakab Krisztina alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiemelt főtisztje a továbbképzés zárásakor hangsúlyozta: fontosak a felkészítések, hiszen a humánszolgálati szakterület nem ismerhető meg, nem sajátítható el csupán jogszabályokból, ugyanannyira szükséges a tapasztalatok átadása is.

1596031887

Fotó: MH ÖHP

Címkékjog