Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent László királyra emlékeztek Székesfehérváron

Szöveg: Kovács Zoltán |  2016. június 28. 7:17

„Szent László király a hazáért vívott harcai során példát mutatott hazaszeretetből, fegyelemből, áldozatvállalásból, elkötelezettségből. Ezek mind olyan értékek, amik a jelenkor katonái számára is követendőek” – emlékeztetett Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka június 27-én, hétfőn Székesfehérváron.

1596015910

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, Székesfehérvár, illetve a Fejér megyei önkormányzat, valamint a Magyar Honvédséget és a honvédelem ügyét támogató helyi civil szervezetek képviselői minden évben a Prohászka-ligetben található Szent László-szobornál emlékeznek meg a lövészkatonák védőszentjéről, I. (Szent) László királyról.

1596015911

A történetírás és a személye köré szövődött legendák szerint Szent László a katonai erények, a vitézség, a bátorság, a lovagiasság, a leleményesség megtestesítője, a katonanép példaképe volt a maga korában. A hazáját védelmező Szent László dicső haditettei és emberi nagysága nem merült a feledés homályába. Az első világháború utáni időkben választották a lövészek védőszentjévé, és ezer év távlatából is igaz példakép marad a ma embere számára.

1596015911

„Látjuk Szent Lászlót a bölcs királyt, aki igyekezett megkímélni mindenki életét és nem lelte örömét az öncélú, felesleges pusztításban. Látjuk a harcost, aki Istentől kapott adottságainál fogva egy fejjel magasabb volt mindenkinél, ereje mindenkinél több, bátor szíve mindenkinél erősebb volt. Így aztán tekintélye volt nemcsak saját katonái előtt, de rettegték az ellenségei is. Királyi méltóságot hordozott, amit nem valamiféle kiváltságként élt meg, hanem küldetést látott benne, feladatot és szolgálatot, amellyel népének és országának tartozott" − hangsúlyozta Spányi Antal megyéspüspök ünnepi beszédében. 

Az ünnepség végén koszorúzással hajtottak fejet a megemlékezők Szent László, a lovagkirály szobra és emléke előtt.

1596015911

Fotó: Simon Erika