Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki hadsereg visszafoglalta Fallúdzsát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. június 27. 21:39

Az iraki hadsereg bejelentette június 26-án, vasárnap Fallúdzsa város teljes visszafoglalását az Iszlám Állam terrorszervezettől. Hajder al-Abádi iraki miniszterelnök a nap folyamán a felszabadított városba látogatott – közölte az Asz-Szumaríja iraki tévé.

A kormányfő felhívta a város lakóit, hogy menjenek ki az utcákra, és ünnepeljék meg Fallúdzsa végső felszabadítását. Az Asz-Szumaríja szerint a városba érkező miniszterelnök nemzetiszínű zászlót lengetett Fallúdzsa központjában.

Abádi bejelentette: hamarosan kitűzik az ország lobogóját Irak második legnagyobb városában, a jelenleg még mindig az IÁ kezén lévő Moszulban is.

A nyugat-iraki város visszavételére öt héttel ezelőtt indított hadművelet parancsnoka tisztjeitől és katonáitól körülvéve jelentette be az állami televízióban, hogy befejeződtek az ottani harcok, bár egy-egy szélsőséges dzsihadista még megbújik az utolsóként bevett városrész, Golan épületeiben.

Hajder al-Abádi iraki miniszterelnök már több mint egy héttel ezelőtt bejelentette az IÁ felett Fallúdzsában aratott győzelmet, de akkor még folytatódniuk kellett harcoknak, mert több városrész az iszlamisták kezén volt. E városrészek elleni támadásokat az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció légi csapásokkal támogatta, mint tette korábban is. Abádi hozzátette akkor, hogy ha beveszik Fallúdzsát, akkor Moszul következik, amely gyakorlatilag az IÁ székhelye.

A hadművelet vezetője azt állította, hogy legalább 1800 szélsőséges dzsihadista fegyverest öltek meg az öt hétig tartó ostromban, a többiek elmenekültek.

A fallúdzsai harcok miatt az ottani lakosságnak menekülnie kellett, de csak a felszabadított részekből tudtak elmenni, több mint 85ezren, és csak a kormány által fenntartott olyan táborokba, amelyek már egyébként is zsúfolásig telve voltak.

Az ENSZ közölte, hogy a városból menekülő civilek közül sokan panaszkodtak: atrocitások érték őket, részben az iraki hadsereget támogató síita milíciák tagjai részéről.

A Bagdadtól alig ötven kilométerre nyugatra található Fallúdzsát 2014-ben foglalta el az Iszlám Állam.