Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Márton példájából erőt meríthetünk

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2015. november 14. 16:25

A Magyar Honvédség határvédelmi feladatokba bevont, otthonuktól távol szolgáló katonái mindig szívesen tesznek eleget a helyi közösségek meghívásainak. Ezúttal Szent Márton, a felderítők védőszentjének ünnepe kínált apropót a civil-katonai együttműködésre, mely során koszorúztak, majd gyerekekkel lámpás felvonuláson, este pedig szentmisén vettek részt a honvédek.

1596003963

A menekülthelyzetben érintett határ menti községek, városok lakosai, intézményei, önkormányzatai igyekeznek kapcsolatban maradni az ott szolgáló katonákkal, megköszönni azt a tevékenységet, amelyet a Magyar Honvédség hónapok óta folytat a régióikban az ország biztonságáért.

A Zala megyei Becsehelyen és Letenyén minden évben megemlékeznek a Márton napról. Az idei év különlegességét az adta, hogy valamennyi rendezvényre, a megyében szolgálatot teljesítő honvédek is meghívást kaptak.

1596003964

A katonák számára a Márton-napi programsorozat Becsehelyen, a felderítő szakasz által kezdeményezett koszorúzási ünnepséggel vette kezdetét. A község az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban és az I.-II. világháborúban elesett hősei emlékének állított emlékművénél a Zala megyében szolgálatot teljesítő felderítő katonák, valamint az MH Altiszti Akadémia honvéd altisztjelölt és a MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelölt – csapatgyakorlaton tartózkodó hallgatói – sorakoztak fel. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Németh Géza, Becsehely polgármestere, Molnár Zoltánné alpolgármester asszony, ill. a település képviselő testületének tagjai és Horváth Gábor helyi plébános úr.

Kaló Miklós alezredes, az MH Altiszti Akadémia Altiszti Oktatási Osztályának osztályvezetője ünnepi beszédében ismertette Szent Márton – a katona, a püspök, végül a szent történetét, majd hangsúlyozta: a felderítő katonák védőszentje képviseli azokat a láthatatlan értékeket, amelyek összetartanak és feladatra indítanak. Azokat az értékeket, amely az itt szolgáló katonákat is jellemzi.

1596003964

Németh Géza polgármester válaszában kiemelte, a mai ünnepséggel a katonák új színt hoztak a település életébe. „Önök, akik a haza védelmére esküdtek fel, azért érkeztek hozzánk, hogy segítsenek, amiért mindannyian hálásak vagyunk és köszönettel tartozunk" – zárta szavait Becsehely polgármestere.

Az emlékező, köszönő sorok után a község vezetése, majd a Magyar Honvédség – a térségben szolgáló katonái – nevében Matyi Tibor alezredes, Kaló László alezredes és Pálóczi Zoltán főhadnagy helyezte el a megemlékezés koszorúit.

1596003964

Az állomány részére a program Letenyén folytatódott, ahol a helyi Hóvirág óvoda zenés műsorral kedveskedett a Főtéren, majd a katonák lámpás felvonuláson kísérték a gyerekeket. Az óvodások saját készítésű rajzaikat adták át az egyenruhásoknak, akik apró édességekkel viszonozták az ajándékot.

A Szent Márton-napi rendezvénysorozat záró momentumaként, a Felderítők Napja alkalmából Horváth Gábor Becsehely plébánosa és Takács Tamás alezredes, az MH ÖHP tábori lelkésze közös civil-katonai szentmisét celebrált, melynek befejezéseként a résztvevők mécseseket gyújtottak az elődök tiszteletére az oltár előtt.

1596003964