Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentendrén készülnek az altisztavatásra

Szöveg: Szűcs László |  2014. július 24. 15:52

Néhány napja teljes erőbedobással készülnek az altisztavatásra Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Július 26-án, szombaton, a veszprémi Szentháromság téren 106 honvéd altisztjelölt tesz ünnepélyes esküt.

1595976022

Az idei altisztavatásnak több különlegessége is lesz. Egyik ilyen a helyszín; Veszprémben kilencven esztendővel ezelőtt, 1924. november 15-én indult meg a jutasi altisztek intézeti képzése. Az altisztek innen számítják az új típusú történelmüket.

A jutasi elődöket a mai altisztek méltán tekinthetik példaképnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a „Jutasi Altiszt" fogalma, mint kulturális örökség, idén felkerült a Veszprém Megyei Jogú Város Települési Értéktárába.

1595976022

Ugyancsak az idei altisztavatás különlegessége, hogy a Magyar Honvédség fennállása óta első alkalommal vezényel altiszt ilyen szintű rendezvényen. A vezénylő parancsnok Soós Lajos törzszászlós, az MH Altiszti Akadémia vezénylő zászlósa lesz.

A szombati altisztavatáson először hangzik el az Altiszti Hitvallás – amit a Magyar Honvédség vezető altiszti kara állított össze a honvéd altiszti értékrend alapján –, illetve most végeznek az első, új típusú, kétéves iskolarendszerű képzésben résztvevő altisztek.

1595976022

Hagyományteremtő az a kezdeményezés is, hogy egy, a kétéves képzésben kiválóan végzett honvéd altisztjelölt átveheti a Honvéd Vezérkar főnök által adományozott altiszti kardot.

Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián július 24-én csütörtökön, egész nap gyakoroltak az avatásra a leendő altisztek. (Felvételeink ekkor készültek.) A rendezvény főpróbáját pénteken délelőtt tartják Veszprémben, a szombati ünnepség 10 órakor kezdődik. Az altisztavatáson – többek között – részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter, illetve dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is.

1595976023

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

Fotó: Dévényi Veronika