Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szentesen a hadihajósok történetét bemutató kiállítás

Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados |  2019. április 9. 18:54

A szentesi Városi Könyvtárba érkezett a 170 éves magyar hadihajózás történetét bemutató kiállítás.

1599200892
A vándorkiállítás a TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület, valamint a Budapesti Nyugállományúak Klubja Hadihajós tagozatának kutató-gyűjtő munkájának eredménye, amely a 170 éves a Magyar Honvédség rendezvénysorozat részeként – a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központból indult útjára tavaly májusban. Ezt követően a 170 éves a honvéd folyami hadihajózás rendezvénysorozat részeként az újpesti Polgár Centrumban várta a látogatókat, majd az ország különböző településein tartott katonai rendezvényeken is látható volt már egy-egy részlete.

1599200892
Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szervezésében a szentesi könyvtárba érkezett ideiglenes tárlatot Szilágyi Zsolt ezredes, a tűzszerész alakulat parancsnoka és dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitották meg. A parancsnok személyes történeteken keresztül mutatta be a közelmúlt és a jelen hadihajós katonáinak teljesítményeit, beszélt a napjainkban is aktuális hazai folyóvizek, tavak és főként a Dunán nemrégiben végrehajtott aknamentesítési feladataikról. Megköszönte a műszaki ezred parancsnokának és a könyvtár munkatársainak, hogy méltó helyszínt biztosítottak az egyedi darabokat tartalmazó tárlatnak. Megbecsülését fejezte ki azon szervezetek kapcsán, amelyek rendelkezésre bocsátották saját gyűjteményeiket, köztük a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület, valamint az MH Nyugállományúak Klubja.

1599200892
Szilágyi Zsolt ezredes végül kiemelte Tóth Edmond és Hocza István főtörzsőrmesterek tevékenységét, akik az MH 1. HTHE Hadihajós Alosztályának katonái és hosszú évek alatt számtalan értékes tárgyat gyűjtöttek össze, melynek köszönhetően a kiállítás nemcsak különleges, hanem személyes ereklyékkel is gazdagodott.

A kiállítás a városi könyvtárban április 24-ig tekinthető meg, azután bemutatkozik majd a műszakiak Napján, április 26-án, majd ismét útjára kel, hogy az országban még sokan megcsodálhassák a magyar folyami hadihajózás történetét.

1599200893
Fotó: a szerző felvételei