Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mogherini: humanitárius fegyverszünetre van szükség Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. április 9. 17:40

Humanitárius fegyverszünetre van szükség Líbiában ahhoz, hogy a sebesülteknek és a rászorulóknak el tudják juttatni a segítséget – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban április 8-án.

Az uniós külügyi tanács egynapos ülésére érkezve – a miniszteri találkozó előtt nyilatkozva – a főképviselő aláhúzta, hogy meg kell akadályozni a rivális csoportok közötti katonai viszálykodás további fokozódását, és vissza kell térni a politikai természetű tárgyalásokhoz.

„Líbiának nincs szükségre konfliktusra. A líbiaiaknak párbeszédre és egymás közötti politikai megállapodásra van szükségük" – fogalmazott. Amennyiben a líbiai felek készen állnak a tárgyalásra, készek személyes érdekeiket háttérbe szorítani az ország és a líbiai emberek jövője érdekében, az egész nemzetközi közösség támogatni fogja a közös és mindenki számára elfogadható megállapodást. Akkor lehet eredményre jutni, ha a felek hajlandóak erejüket konstruktívan felhasználni. Az unió támogatni fogja ez ilyen törekvéseket – tette hozzá.

Az afganisztáni békefolyamattal kapcsolatban Mogherini azt hangoztatta, hogy az uniónak mindenben segítenie kell azon cél elérését, amely szerint afgán vezetésű tárgyalásokra van szükség az ország stabilitásának helyreállítása és a tartós béke megteremtése érdekében. Reményét fejezte, hogy a külügyminiszterek egyetértésre jutnak azokról az uniós eszközökről, amelyek ezt a törekvést hatékonyan segíteni tudják.

A luxembourgi ülésen az EU-tagországok külügyminiszterei elsősorban az afganisztáni és a venezuelai konfliktus megoldása érdekében tett uniós szerepvállalás állását tekintik át, valamint az EU úgynevezett keleti partnerségi programjáról folytat véleménycserét.