Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szépülő veszprémi hadisírok

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. szeptember 6. 16:38

Karbantartási és állagmegóvási munkálatok folynak a veszprémi német−magyar katonatemetőben szeptember 4-e és 16-a között.

A Német Hadisírgondozó Népi Szövetség, magyar partnerszervezetével közösen, nyolc német és nyolc magyar tartalékos katona segítségével szépíti meg a katonatemető sírjait. A munkálatokban részt vevőket szeptember 5-én, kedden, a veszprémi városházán fogadta Némedi Lajos alpolgármester. Mint köszöntőjében elmondta: a jelenlévők „szép, nehéz és tiszteletet parancsoló" munkát vállaltak.

1596038451

„Mi, magyarok különösen mélyen kötődünk elesett katonáinkhoz. Kevés olyan nemzet van, amely különböző háborúk során ennyi életet áldozott volna fel nemes cél érdekében. Az állam anyagilag és erkölcsileg is igyekszik minden támogatást megadni a jelenkor honvédjeinek, miközben a múlt hőseinek is megadja a tiszteletet. Nincs ez másként itt, Veszprémben sem" – fogalmazott az alpolgármester.

A katonasírokat rendbetevő állományt szeptember 6-án, szerdán Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is köszöntötte.

1596038451

Az 1995. szeptember 16-án megnyitott gyűjtőtemetőben mintegy 4200 német és magyar katona nyugszik. A katonatemetőben nyugvók alapvetően a második világháború során Veszprém közelében folytatott harccselekmények áldozatai, de itt leltek végső nyugalomra a megye területén 1992 óta exhumált katonák is.

Fotó: a szerző felvételei