Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Széthúzó és szánhúzó közösségek – katonai előadás civil vezetői konferencián

Szöveg: Ónodi-Bán Nikolett százados | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 21. 10:52

Sándor Tamás dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága haderőnemi (különleges műveleti) szemlélője tartott előadást a Venustus Pro Képző és Tanácsadó Kft. vezetői konferenciáján a napokban, Gárdonyban. A rendezvény témája az együvé tartozás – a közösség ereje volt.

A különleges műveletekben jártas katonai vezető előadásából a résztvevők megtudhatták, hogyan működik egy katonai egység, amely különleges műveleti feladatokat lát el. Szó volt arról is, hogy miként lehet vezetni és összetartani egy ilyen speciális közösséget, és a közösségi érdekeknek hogyan rendelődik alá az egyéni érdek; mivel éri el egy parancsnok vagy egy vezető, hogy fenntartások nélkül kövessék.

A konferencia előadásai rávilágítottak arra, hogy alapigényünk a közösséghez tartozás, ezért vállalunk egymásért felelősséget. Sándor dandártábornok elmondta: a mindennapokban is fontosnak tartja, hogy – mint vezető – funkcionális, pozitív attitűdű közösséget teremtsen, amihez jó tartozni és ami megtartja a benne lévőket.

Előadásában kiemelte, hogy mai katonai közösségekben a jó vezető személyes példával, a megélt élmények, sikerek és nehézségek tapasztalataival éri el beosztottjai, bajtársai bizalmát, ezáltal formálódik a vezető és a közösség viszonya, szerepe. Ebből a gondolatból formálódott előadásának címe: „Bajtársiasság a közöségben". Az előadás a Széthúzó és szánhúzó közösségek elnevezésű blokkban kapott helyet.

Az előadók között volt Hidas Zoltán professzor, aki szociálpszichológiai szempontból világított rá a közösség működésére; Baritz Laura Sarolta nővér, alternatív közgazdász a közösséget összetartó értékekről beszélt; Bánki György pszichiáter a szervezetben jelenlévő patológiáról tartott előadást, a záróelőadás pedig a jövő munkaközösségeiről szólt. Ezen előadói kört és témakínálatot színesítette Sándor dandártábornok prezentációja.A konferencia résztvevői elsősorban multinacionális cégek vezetői, ügyvezetők, különböző szintű vezetők és tanácsadók voltak. A rendezvény célcsoportja ugyan távol állt a fegyveres erőktől, de kiemelt jelentőségű tanulni azokból a példákból, amelyekkel nem találkozhatunk a mindennapokban, ennek érdekében a rendezőség lehetőséget biztosított arra is, hogy a résztvevők kötetlenül is beszélhessenek az előadókkal.