Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szicíliai kapcsolat – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. június 12. 12:16

Mint ahogy 2003 óta minden évben, idén is megtartják a Múzeumok Éjszakája elnevezésű nagyszabású rendezvényt. A nyári napforduló ünnepéhez, vagyis a Szentivánéjhez kapcsolódó kulturális esemény egyik sajátossága, hogy egyetlen belépőjegy (pontosabban karszalag) megvásárlásával a programban szereplő összes kiállítóhely látogatható.

1595995538
Az éjszaka nyitva tartó intézmények sorában ezúttal is megtalálhatjuk a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumot (HM HIM), amely valódi különlegességekkel várja az érdeklődőket. Soós Péter századostól, a tárgyi gyűjteményi osztály vezetőjétől megtudjuk: az intézmény programjai a második világháború befejeződésének 70. évfordulójához, azon belül is a harcok itthon talán kevésbé ismert fejezetéhez, a szövetséges haderő olaszországi hadműveleteihez kapcsolódnak. E tervüket a szicíliai Vittoriával már évtizedek óta fennálló kitűnő partneri viszonynak köszönhetően tudják megvalósítani. A városban egyebek mellett egy kápolna, illetve egy múzeumnak berendezett hadifogoly-barakk hirdeti: ott az első világháború idején mintegy 18 ezer magyar katona raboskodott.

„Az egykori magyar hadifoglyok emlékének ápolása során kialakult jó együttműködés adta az ötletet: a szicíliai kapcsolatot felhasználva szervezzünk programokat a Múzeumok Éjszakáján. A szövetségesek, illetve a tengelyhatalmak katonáit hagyományőrzők személyesítik majd meg, segítségükkel a látogatók megismerkedhetnek a két oldal által használt egyenruhákkal, felszerelésekkel, fegyverekkel" – jegyzi meg Soós Péter százados.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 12-én, pénteken megjelenő számában!)