Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szimulátorral gyakorolt a „könnyű vegyes” tüzérsége

Szöveg: Csajbók József zászlós |  2014. március 9. 7:00

A megosztott irányzású tűzfeladatok gyakorlása az összfegyvernemi harc viszonyai között − ezt teszi lehetővé a Baglyas2 elnevezésű harcászati és tűzvezető szimulációs rendszer, amelyen a legutóbb március 3−7. között gyakorolt az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj kijelölt tüzérállománya.

A Baglyas2 összekapcsolható más szimulátorokkal, még akkor is, ha azok más-más helyőrségben vannak, így megvalósítható a különböző fegyvernemek közös gyakorlása. A rendszer alkalmas a katonák tűzkérési és tűzmegfigyelési, helyesbítési képességeinek fejlesztésére. Segítségével a felderítőkatonák valósághű körülmények között gyakorolhatják be szakfeladataikat.

1595968246
A rendszer alkalmas a katonák tűzkérési és tűzmegfigyelési, helyesbítési képességeinek fejlesztésére

A szimulátorba Magyarország teljes, digitalizált területe betölthető mint működési terület. Így valamennyi helyőrség a saját területén is gyakorolhat. Emellett viszont feltölthetők speciális, egy-egy feladat begyakorlásához szükséges terepadatbázisok is, így akár egy afganisztáni feladatot is lehet gyakorolni.

Az alegységek manőverezhetnek, lőhetnek, sőt a meteorológiai viszonyokat is be lehet állítani a rendszeren. A tüzérség szempontjából nagy jelentősége van a beállított értékeknek, ezért megadásukra nagy gondot kell fordítani, különösen azokéra, amelyek befolyásolják a lövedék röppályáját, illetve a 3D-nézetet.
A tüzérség szempontjából fontos ballisztikai viszonyok – töltethőmérséklet, összegzett kezdősebesség-eltérés, lőszerek jellemzői – is beállíthatók, amelyeket a program a lövészet folyamán figyelembe vesz.

A szolnoki katonák kiképzését végig segítették a HM EI Zrt. Informatikai Divízió szimulációs rendszereket üzemeltető osztályának munkatársai.

1595968246
A tüzérség szempontjából fontos ballisztikai viszonyok is beállíthatók

Fotó: MH 25/88. KVZ