Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz védelmi tárca a külföldi ellenőrzések leállítását fontolgatja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 9. 8:03

Az orosz védelmi minisztérium fontolóra veszi a külföldi katonai ellenőrök fogadásának leállítását, válaszul a Pentagon azon bejelentésére, hogy leállítja az amerikai és az orosz védelmi tárca közötti együttműködést – közölte az orosz védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Oroszország a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló START-III szerződés, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagállamai között 2011-ben kötött, a bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló Bécsi Dokumentum alapján köteles engedélyezni, hogy külföldi szakértők évente 18 alkalommal ellenőrizhessék katonai létesítményeit, ideértve nukleáris arzenálját is.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztviselő úgy fogalmazott, hogy „mivel az ilyen ellenőrzések bizalomerősítő intézkedések, az Egyesült Államok részéről gyakorlatilag bevezetett »büntetőintézkedések« miatt nem lehetségesek a megállapodások betartását célzó normális, kétoldalú kapcsolatfelvételek". Azt is kijelentette, hogy Oroszország barátságtalan gesztusnak tekinti az Ukrajna-politikája miatt az Egyesült Államok és a NATO részéről érkező „alaptalan fenyegetéseket", amelyek lehetővé teszik egy vis maior helyzet kihirdetését.

Az amerikai védelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy az ukrajnai beavatkozás miatt haladéktalanul leállítja a katonai együttműködést Oroszországgal. A külföldi katonai ellenőrzések leállításával Oroszország azt kockáztatja, hogy a Nyugat a START-III és a Bécsi Dokumentum megsértésének fogja tekinteni a döntést.

A hadászati támadó fegyverek számát drasztikusan csökkentő START-III szerződést 2010 áprilisában írta alá Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök, a megállapodás 2011 februárjában lépett életbe.