Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Színészkatonák, fogolyprimadonnák

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. szeptember 14. 11:25

Színház a fronton? Előadások a fogolytáborokban? Csiszár Mirella és Sipőcz Mariann „Színészkatonák, fogolyprimadonnák” című könyvéből kiderül, mindez hozzátartozott az első világháború véres mindennapjaihoz. A könyvet Gerő András történész és Gajdó Tamás színháztörténész mutatták be a SzínházPONT-ban szeptember 11-én.

A bemutatón Gerő András elmondta, az első világháborúnak sok szempontból békebeli hangulata volt. Kitörését hosszú békés időszak előzte meg, a frontra kerülő katonák a „boldog békeidők"-ben szocializálódtak, alapvetően nem voltak háborús élményeik, és kultúrájukat is magukkal vitték a háborúba.

1595978780

Ahogy a könyvből is kiderül, éppen ezért volt fontos a lövészárkok „otthonossá tétele". Ennek érdekében, a katonák mentális állapotának javítására, az otthon hagyott értékrend illúziójának felkeltésére a hadvezetés frontszínházakat szervezett. Az első magyar tábori színház 1917. április 3-án mutatkozott be Lembergben. A társulat bejárta az orosz, a szerb, az olasz és a román frontot, sok helyen igen nehéz körülmények között, fűtetlen faszínházban, sőt földalatti fedezékszínházban is felléptek, de a közönség lelkesedése kárpótolta őket.

Nem mondtak le az otthon megszokott színházi élményekről a hadifogságba esett katonák sem. Hivatásos művészek irányításával hadifogolyszínházakat alapítottak, melyekben többnyire vígjátékokat, operetteket és kabaréműsort játszottak. A darabokat emlékezetből, újrakomponált zenével és librettóval adták elő. A fogolyszínházak működését, színészeit bemutató fejezetek jól tükrözik a magyar hadifoglyok küzdőképességének, találékonyságának, életszeretetének legyőzhetetlenségét.

1595978780

Sipőcz Mariann, a könyv társszerzője a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta, régóta foglalkoznak ezzel a témával, mindennapi munkájuk során gyakran akadtak kezükbe első világháborús frontszínházakkal kapcsolatos képek, kéziratok, és úgy gondolták, érdemes mindezt a nagyközönségnek is megmutatni. 2005-ben már rendeztek kiállítást a Bajor Gizi Színészmúzeumban, most pedig, a centenáriumi év apropóján, vándorkiállításként az egész országot bejárhatja a gyűjtemény. Ehhez készült kísérőanyagnak a könyv, melyben számos, a kiállításon nem látható érdekesség is helyet kapott.

A Színészkatonák, fogolyprimadonnák címmel nyíló kiállítás szeptember 27-én 15 órától lesz látható a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén.

1595978780

Fotó: a szerző felvételei