Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szituációs lőbajnokság a Bocskai-dandárnál

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. augusztus 11. 17:00

Szituációs lőbajnokságnak adott otthont az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi lőtere a napokban. A dandár kezdeményezésére a Puskás Lövész Egyesülettel közös szervezésben rendezett megmérettetésen több katonai alakulat, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is képviseltette magát.

A versenyre 83-an neveztek, közülük 45-en a Bocskai-dandár állományából, de részt vettek a megmérettetésen a nyugállományú katonák is, akik versenyszerűen űzik ezt a sportot. Az értékelőtestület hat főből állt, zömében a Puskás Lövész Egyesület nemzetközi bíráiból, valamint a TEK által delegált értékelőbíróból.

Polyák András alezredes, a katonai szervezet törzsfőnökhelyettese az esemény megnyitóján elmondta: a dandár vezetése mindenképp szeretne hagyományt teremteni ezzel a versennyel a jövőben. Hozzátette: mind a katonák, mind a fegyveres társszervek részéről van igény az ilyen jellegű megmérettetésre.

1595976935

„Az új műveleti körülményeknek megfelelő lecsökkentett távolságok szükségessé teszik a katonák felkészítését a kis távolságon vívott harcra. A katonák a kiképzések folyamán megtanulják az alapvető fegyverkezelést, és kezdetben száraz begyakorlás során sajátítják el a fegyver biztonságos kezelését. Egy ilyen megmérettetés jó lehetőség arra, hogy a katona saját képességeit tesztelje. Erre a versenyre többnyire olyan katonák jelentkeztek, akik a lövészeteken kimagasló teljesítményt nyújtanak és kellően motiváltak arra, hogy szabadidejükben is gyakoroljanak. Itt most csak kis kaliberű fegyverrel folyik a verseny, a kialakított pályák is speciálisan pisztolylövészetre vannak berendezve, kis távolságra elhelyezett célokkal" – mondta el Pogácsás Krisztán százados, a 39. lövészzászlóalj harmadik századának parancsnoka, aki szintén részt vett a versenyen.

A szervezők hat pályát rendeztek be úgy, hogy azok teljesen életszerűek legyenek. Felbukkanó anatómiai célok és különböző színű fémkorongok szolgáltak leküzdendő célként. A résztvevőknek nagyon kellett figyelniük, mert a helyiségekben nemcsak szimulált „ellenség" tartózkodhatott, hanem civil, védett személy is. Ilyenkor nagyon sok múlik a figyelmen, a reakcióidőn és azon, hogy a lövő felismeri-e a védett személy jelenlétét.
A debreceni dandárnál több olyan katona is szolgál, akik szabadidejükben is fejlesztik képességeiket, versenyeken vesznek részt és tagjai lövészegyesületeknek.

1595976935

Petruska Sándor törzsőrmester hét éve foglalkozik ezzel a sporttal, kezdetben a Debreceni Honvéd Sport- és Diáksport Egyesület, jó néhány éve pedig már a Puskás Lövész Egyesület tagjaként. Részt vesz versenyeken és azok szervezésében is. Kérdésünkre, hogy mitől speciális egy szituációs lőbajnokság, elmondta: „A fegyver biztonságos kezelése, a gyors döntéshozatal és a célok felismerése − ezek a legfontosabbak, ezeket kell összhangba hozni és akkor dinamikusan végig tud menni a versenyző a különböző nehézségű pályákon, amelyek úgy vannak berendezve, hogy azokat a résztvevők előre nem ismerik. Akár az éles helyzetekben, azonnali reakciókra van szükség, és nagyon koncentrált figyelemre. Fontos, hogy a versenyző pontos legyen és gyors, mivel az értékelésnél az időt és a találatokat is értékelik a bírók."

A rendezvény eredményhirdetéssel és a díjak átadásával zárult. Katonai női egyéni kategóriában első helyen Talló Viktória főhadnagy (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), második helyen Vári Anita zászlós (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis), harmadik helyen Csontos Szilvia főhadnagy (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár) végzett. A katonai férfi egyéni versenyben első helyezést ért el Petruska Sándor törzsőrmester (MH 5. Bocskai István Lövészdandár), második lett Fenyves József főhadnagy (MH 5. Bocskai István Lövészdandár), harmadik helyen pedig a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj egyik katonája végzett.

Katonai női csapatversenyben az első helyezett az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár csapata lett, második helyen pedig az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis csapata végzett. Katonai férfi csapatversenyben az első helyet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár csapata szerezte meg, második helyen az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár csapata, harmadik helyen pedig az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj végzett.

A veterán kategória első helyezettje Czeglédi László nyugállományú százados, második helyezettje Csatlós József nyugállományú zászlós, a harmadik helyezett pedig Vanyó András nyugállományú százados lett. A női abszolút bajnok Kremniczki Enikő rendőr főtörzsőrmester, a férfi abszolút bajnok pedig Petruska Sándor törzsőrmester (MH 5. Bocskai István Lövészdandár) lett. Az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokának különdíját, a legeredményesebb katonai csapat díját a Bocskai-dandár csapata kapta meg (Fenyves József főhadnagy, Kiss-Varga Gábor törzsőrmester, Petruska Sándor törzsőrmester).

1595976935


Fotó: Varga Klára őrvezető / Szalka Miklós őrvezető

Címkéksport