Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üdvözölte a tűzszünetet az ENSZ főtitkára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 11. 18:09

Üdvözölte az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet között létrejött újabb 72 órás tűzszünetet az ENSZ főtitkára. Szóvivője által helyi idő szerint augusztus 10-én, vasárnap este New Yorkban ismertetett nyilatkozatában Ban Ki Mun reményét fejezte ki, hogy a fegyvernyugvás tartós lesz.

A szembenálló feleket a főtitkár felszólította arra: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozzák az újbóli erőszakos cselekményeket.

Nyilatkozatában Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy az ENSZ kész közreműködni a tűzszüneti megállapodás megvalósításában, a béke helyreállításában, továbbá a Gázai övezet égetően szükséges újjáépítésében.

Az újabb tűzszünetet ezúttal is Egyiptom kezdeményezte, és ahhoz mind a palesztin, mind az izraeli fél belegyezését megkapta. A 72 órás tűzszünet közép-európai idő szerint vasárnap este 23 órakor életbe is lépett.

Izrael elfogadta az egyiptomi javaslatot, és az izraeli tárgyalók visszatérnek hétfőn Kairóba, hogy felújítsák a tárgyalásokat a palesztinokkal, ha tart a fegyvernyugvás – közölte egy magas rangú izraeli kormányilletékes.

A 33 napja kezdődött izraeli hadművelet alatt 1895 palesztin és 67 izraeli vesztette életét szárazföldi harcokban, légicsapásokban, aknatámadásokban.