Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szituációs lövészet és az airsoft

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2012. december 6. 12:35

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezetének (HTBK DSZ) keretében létrejött Airsoft Kísérleti Munkacsoport (AKM) az elmúlt hetekben – többek között − szituációs lövészettel folytatta tevékenységét.

Az épületharcászat alapjainak felfrissítése és módszereinek kétoldalú gyakorlása közben – az első tapasztalatok feldolgozása után – az AKM tematikájába illesztették a szituációs lövészetetek végrehajtását is. Ennek fő célja, hogy fenntartsa és növelje az állomány lőkészségét lakott környezetben végrehajtott tevékenység során, illetve olyan olcsó és gazdaságos módszert alakítson ki, amely révén ez a cél elérhető.

1595946013

A lövészet előkészítését az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljához tartozó Muskóczki Imre törzsőrmester vállalta magára, aki nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a szituációs lövészetek terén.

Már az első alkalommal nemcsak az egyének, de a tűzpárok gyakorlására is lehetőség nyílt, ami jól mutatja az airsoftban rejlő lehetőség hatékonyságát.

Az éles lőszerrel végrehajtott hasonló lőgyakorlatokkal szemben az itt betartandó, jóval egyszerűbb biztonsági rendszabályok révén sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehetett végrehajtani a „kifutásokat" az éles mozzanatokhoz hasonló, bonyolult környezetben − akár egymással versenyezve is, ami növeli a katonák motivációját. Eközben a szükségeszközökből kialakított különböző fedezékek és akadályok kihasználásával és leküzdésével, a helyes fegyvertartástól és tüzelési testhelyzettől kezdve a tárak cseréjének és a fegyverakadályok elhárításának tűz és mozgás összhangjával végrehajtott változatain keresztül a tűzpárok közötti összhang kialakításáig lehetett a különféle mozzanatokat tökéletesíteni.

1595946013

Az egyszerű és mindennapi anyagokból összeállított „pálya" rengeteg variációs lehetőséget tartalmazott, így a kellően begyakorolt mozzanatok után további változatos feladatok beállítására nyílt lehetőség.

Menet közben természetesen újabb és újabb ötletek születtek nemcsak a végrehajtás módszereire, de a pálya még hatékonyabb berendezésének vonatkozásában is, ami még objektívabbá és egyértelműbbé teszi a végrehajtást. Ez magában hordozza az ilyen jellegű lövészetek még magasabb színvonalon történő folytatásának lehetőségét és igényét.

Az airsoft alkalmazásával valósághű szituációkat lehet gyakorolni békefenntartás és őrszolgálati témakörökben is, ahol az esetleges tűzharcok átlagos távolsága közel azonos léptékű, mint az airsoft-fegyverek hatásos lőtávolsága.

1595946014

Fotó: bocskaidandar.hu

Címkékgyakorlat