Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szívügyük a Nagy Háború kutatása és emlékezetének ápolása

Szöveg: Snoj Péter |  2018. január 17. 7:17

Dolgos évet tudhat maga mögött a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány. A különböző kutatómunkák mellett a szervezet által működtetett blog is számos új információval gazdagította olvasóinak tudásbázisát, de a történészek több könyv kiadásával is segítették az első világháború történetének maradandóvá tételét.

Az alapítvány fő feladata az első világháború magyar vonatkozású emlékeinek a kutatása, a Nagy Háború emlékezetének a megőrzése, s mindezek különböző módokon történő bemutatása. Az utóbbi célt szolgálja az alapítvány által működtetett Nagy Háború Blog oldal is, amely immár nyolc éve működik és szolgál érdekesebbnél érdekesebb tudnivalókkal az érdeklődők számára.

1596043544

Az első világháború centenáriumi évei közül – Pintér Tamás, az alapítvány kuratóriumi elnöke – szerint a 2017-es esztendő volt az eddigi legsűrűbb. Katonai szempontból az Osztrák–Magyar Monarchia számára az 1917-es év legjelentősebb eseménye a tizenkettedik isonzói csata, vagyis a caporettói áttörés volt. A történészek kutatásaik során és a blogon megjelent írásokban is erre a csatára és előzményeire próbáltak nagyobb figyelmet fordítani.

„Mindenképp nagyon sikeres évről beszélhetünk. A blogoldalon hetente többször frissülő tartalommal tudtunk tavaly is az olvasóinknak szolgálni. Új szerzők csatlakoztak hozzánk, és új témákat is meg tudtunk jelentetni" – fogalmaz Pintér Tamás. A rendszeresen megjelenő tudományos népszerűsítő posztok mellett tovább nőtt a blog „Műhely rovatában" megjelenő szaktanulmányok száma is. Folytatták a napló- és visszaemlékezés-sorozatokat is, így további személyes történetek és sorsok váltak megismerhetővé Imre Gábor és Kókay László 1917-ben is vezetett naplóiból szemezgetve.

1596043544

A személyes hangvételű naplókon túl a blogot látogatók dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettesének összeállításában megismerhették az áttörés legismertebb magyar hőse, Bertalan Árpád helytállása helyszínének, valamint beazonosításának történetét és a kutatás során alkalmazott módszereket.
Rózsafi János és Stencinger Norbert írásain keresztül az olvasók, a caporettói csata előzményei kapcsán, a Monte San Gabriele védelmének kutatásáról és annak eredményeiről tudhattak meg többet.
Horváth Jenőnek köszönhetően megismerhetővé vált az egykori ellenfél és az, ahogy a szemben álló katonák megélték az Isonzó menti csatákat. Ezen írásból – amely olasz forrásokat és szakirodalmat vonultat fel – többek között az is kiderül, hogy számukra a száz évvel ezelőtti ütközet a mai napig nemzeti katasztrófának számít.

1596043544

Fordulópontot jelenthet a háborús veszteségkutatásban Molnár Tibor zentai levéltáros írása. A szerző egy eddig nem alkalmazott forrásbázist vett igénybe. Az egyházi holttányilvánítási iratok alapján dolgozott fel egy 1914 nyarán történt tragikus esetet. A módszer azért lehet rendkívül fontos, mert az egy-egy konkrét haláleset okát adó eseményről felvett tanúvallomási jegyzőkönyvek sokasága új megvilágításba helyezhet már eddig is vizsgált eseteket, illetve teljesen új, eddig nem ismert eseményeket is felszínre hozhat.

1596043545

Ám a Nagy Háború Blogon megjelent temérdek információ mellett az alapítvány kuratóriumi elnöke arra is büszke, hogy a tavalyi évben is folytatni tudták a 2016-ban megkezdett könyvkiadási tevékenységüket. Az elmúlt esztendőben két kötetet is sikerült megjelentetniük: májusban adták ki Pintér Tamás–Rózsafi János–Stencinger Norbert: Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című művének második, bővített kiadását; decemberben pedig bemutatták Hrubos–Takács Róbert: Holnap fehér álom című kalandregényét. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kötet ritkaságnak számít a boltok könyvespolcain, hiszen egy háborúban szolgáló katona sorsát dolgozza fel. A könyv lapjain az olasz hadba lépéstől a caporettói áttörésig bezárólag ismerhetjük meg Szabó Rudolf Bálint műszaki zászlós történetét.

1596043545

A digitális és nyomtatott megjelenéseken túl 2017-ben is kiemelt szerepet kapott a szervezet életében az Isonzó Expressz. A Honvédelmi Minisztérium, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. közös szervezésében immáron harmadik alkalommal létrejött úton – az eddigiekhez hasonlóan – az alapítvány munkatársai állították össze a szakmai programot. Az előkészületek mellett a vonatúton előadásokkal, kiállítással is készültek, valamint az egyes helyszíneken is a történészek fogadták a kegyeleti zarándoklat résztvevőit.

1596043545

Az olasz hadszíntér kutatása mellett az alapítvány szakemberei 2017-ben már hatodik éve foglalkoztak a Felvidéken a kárpáti harcok helyszíneivel és a fellelhető katonatemetőkkel is. A történészek mindezek mellett számtalan tudományos konferencián, népszerűsítő előadáson és iskolai előadáson vesznek részt, beszámolva az eredményeikről.

Mint Pintér Tamás megjegyzi, a dolgos 2017-et követően a 2018-as évre sem terveznek kevesebbel. „Idén is igyekszünk az év aktuális 100 éves évfordulós eseményeit szem előtt tartani. Kutatásainkban és a blogon is nagyobb figyelmet szentelünk az 1918-as év magyar szempontból legjelentősebb katonai eseményének, a júniusi piavei átkelésnek, ami egyúttal az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó nagy offenzívája is volt, s ami a vég kezdetének is tekinthető. A háború végéről, a fegyverszünetről és a frontról való hazatérésről szintén szeretnénk írni" – avat be a tervekbe a kuratóriumi elnök. Hozzáteszi, hogy ebben az évben is folytatódnak a könyvkiadások, például a blogon is olvasható naplók visszaemlékezéseit kötetbe gyűjtő Nagy Háború Könyvek sorozat harmadik része is idén fog megjelenni. „Az év második felében is szeretnénk még két könyvet kiadni. Az egyik a székesfehérvári 17-es népfelkelő gyalogezred doberdói harcait bemutató kötet, ami az újjáéleszteni tervezett Csatatér útikönyvek sorozatban jelenne meg, míg a másik Nagy Háború Könyvek sorozat negyedik köteteként dr. Kemény Gyula 1918-as, alapítványunk tulajdonában lévő palesztinai naplója lenne, ami nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat" – mondja.

1596043545

Akarva-akaratlanul is felvetődik a kérdés, hogy mi lesz majd 2018 után, amikor véget érnek a centenáriumi évfordulók, és félő, hogy az első világháború történelme, valamint a magyar katonák története újra feledésbe vész. Pintér Tamás optimistán látja a jövőt: mint fogalmaz, a helyzet ma már mindenképpen jobbnak számít, mint például 2010-ben, amikor az alapítvány megkezdte működését. „Nem gondolom, hogy a centenárium hatására most mindenki a Nagy Háborúról beszélne, de az emlékezés fontosságának az érzését igenis sokfelé sikerült felébresztenünk, ahol erre fogadókészség volt. Az például nagyon jó érzés, amikor a munkánk hatására lelkessé váló emberek szervezőmunkába kezdenek, s színültig megtelik egy előadóterem érdeklődőkkel, s alig tudunk a rendezvény végén hazaindulni, mert annyi a kérdésük, hozzászólásuk" – teszi hozzá örömmel.

1596043546

Biztatónak tartja azt is, hogy időről-időre megkeresik az alapítványt olyan emberek, akik egy-egy buszos kirándulást szervezve a történészeket kérik fel, hogy kalauzolják őket el a Doberdó térségében. Ugyanígy örömteli, hogy az eddigi Isonzó Expresszek mindegyike megtelt utasokkal, csak azért, hogy megismerhessék saját őseik múltját és a száz évvel ezelőtt vívott harcok részleteit.
„Számunkra ez kedves és sok örömet adó feladat, még ha valóban nagy, néha a fizikai erőnk határait feszegető munkának is tekinthető. Szívügyünk a Nagy Háború kutatása, emlékezetének az ápolása. Az alapítvány munkatársai, a blog szerkesztői, szerzői mindannyian önkéntes munkaként, a napi munkánk mellett, a szabadidőnkben végezzük ezt a feladatot. Nagyon hálás is vagyok kutatótársaimnak, kuratóriumi társaimnak, a blogos szerkesztő- és szerzőtársaimnak, hogy mindezt önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül is vállalják és végzik nyolcadik éve" – summázza Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

1596043546

Fotók: Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány