Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlalomozó robotok

Szöveg: Markovics Zita főhadnagy és Gajdos Milán hadnagy |  2019. július 12. 8:02

Új, komplex gyakorlópályát vehettek birtokba a tűzszerész robot operátorok július elején.

1599205841

Szilágyi Zsolt Lajos ezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka is megtekintette a bemutatót a budapesti Irinyi János laktanyában, amikor az első robotkezelő kipróbálta az újonnan épített gyakorlópályát. A parancsnok elégedettségét fejezte ki, hiszen a Magyar Honvédség szinten egyedülálló képességet mostantól színvonalas, a kor követelményeinek minden szempontból megfelelő és nem utolsó sorban helyben található pályán gyakorolhatják a katonák. „Külön öröm számomra, hogy a tűzszerész robotkezelőknek szánt rendszer tereptárgyait és akadályait alakulatunk hadihajós alosztályának katonái készítették" – tette hozzá a parancsnok.

1599205841

„Van egy kezdőpályánk, ahol a robot operátorokat képzik, itt még nincs nagy szintemelkedés, tehát nem borulhat fel a robot. Először köldökzsinór (kábel) segítségével megy végig rajta a kiképzendő, érezni kell, hogy milyen áthidaló és árokátjáró képessége van a gépnek. A haladó pályára telepítettünk kisebb bukkanót, homokpadot, szlalomozó részt és egy úgynevezett rázatót is, ahol hatástalanított robbanótesteken kell áthaladnia a robotnak. Utolsó akadályként egy hatástalanított 250 kilogrammos betonromboló bombán szükséges keresztülmenni a robottal" – elemezte a látottakat Bukta Balázs százados, tűzszerész kiképző tiszt.

1599205841

A szakember hozzátette: „Amikor a robotkezelő kábellel már végig tud menni a pályán, akkor lehet elkezdeni begyakorolni azt, hogy miképpen teljesíthető a kezdő pálya takarásból és távirányítással, kizárólag a robot kamerái által generált kép segítségével. Ilyenkor beépíthetünk extra feladatokat is. Például beteszünk a pályára egy aknavetőgránátot, amelyet el kell szállítani a robottal, miközben átküzdi magát az akadályokon. Ezek a feladatok azt szimulálják, hogy milyen kihívásokkal találkozhat a tűzszerész külszolgálati tevékenység során."

1599205841

Bukta Balázs százados az átadott kiképzőpálya kapcsán elmondta az is, hogy a terep épületben, szűkebb terekben és nagyobb magasságokban végrehajtandó feladatokra is felkészíti az operátorokat. A lépcsők, szűk fordulók, lassú finom mozgásra késztetik a kezelőt, akárcsak a meredek lejtő és az árok általi kihívás, ahol az áthidalási képességet kell alkalmazni. Ugyancsak a precíz mozdulatokat fejleszti a libikóka, ahol a cél, hogy minél zökkenőmentesebben érjen át a robot a palló egyik végéről a másikra.

1599205842

A szerzők felvételei

Címkéktűzszerész