Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákiában tárgyaltak a V4 országok vezérkarfőnökei

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2018. szeptember 26. 16:44

A Visegrádi Együttműködés országainak vezérkarfőnöki szintű találkozóját tartották szeptember 25-26-án, a szlovákiai Halič településen, illetve a lešti kiképző központban.

1599193465
A cseh, a szlovák és a magyar vezérkarfőnökök, valamint a lengyel vezérkarfőnök-helyettes képviselte hazáját a visegrádi együttműködés szlovák elnökségének első vezérkarfőnöki szintű tanácskozásán Szlovákiában, ahol áttekintették a V4 együttműködés szlovák elnökségének legfontosabb feladatait, tervezett programjait, és megvitatták a katonai együttműködés aktuális kérdéseit. A találkozón a magyar delegációt Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök vezette.

1599193465
A találkozó egyik legfontosabb témája a 2019 második felében felállítandó, Európai Uniónak felajánlott V4 harccsoport aktuális kérdéseinek és előkészületeinek áttekintése volt. A harccsoport előkészítése folyamatban van, időarányosan jól áll, a részt vevő országok továbbra is elkötelezettek a megvalósítása iránt. A 2019-es formáció felépítését a 2016-os V4 harccsoport tapasztalatait felhasználva tervezték meg. Korom altábornagy egyetértett partnereivel abban, hogy a V4 harccsoport négyévente kerüljön felajánlásra végleges szervezeti felépítéssel. A harccsoport összlétszáma a korábbi megegyezés alapján 1500 fő körül tervezett, melyben a Magyar Honvédség hozzávetőleg 350 fős létszámmal vesz részt. Kiemelten foglalkoztak a találkozó során a V4 országok közös kiképzéseivel és gyakorlataival, amelynek alapját a magyar elnökség alatt végleges formát nyert közös kiképzési katalógus jelentette.

1599193465
A szlovák vezérkar a beérkezett információk alapját összeállította és kiadta a V4 országok 2019-20-ban tervezett nemzetközi kiképzési rendezvényeit és kiképzési objektumait tartalmazó katalógust. A közös kiképzések és gyakorlatok fontos pillérét jelentik a V4-ek katonai együttműködésének. A találkozón szó esett a V4 országok különleges műveleti együttműködésének lehetőségeiről és előnyeiről, amely kapcsán Magyarország üdvözölte és támogatja a kezdeményezést, hiszen az lehetőséget biztosít a térség és a V4-ek erejének demonstrálására. A tervezett együttműködések sorában a vezérkarfőnökök áttekintették az egészségügy területén lévő lehetőségeket is.

1599193465
A találkozó második napján a vezérkarfőnökök Lešti Katonai Kiképző Központba látogattak, ahol tájékoztatást kaptak a Slovak Shield 2018 gyakorlatról, majd megtekintették annak dinamikus bemutatóját, melyen magyar katonák is részt vesznek.

1599193465
Fotó: Stefan Zemanovic