Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovákiában üléseztek a közép-európai vezérkarfőnökök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2018. január 31. 9:33

A katonai mozgásszabadság, az integrált lég- és rakétavédelem, valamint a rosszakaratú befolyással szembeni ellenállás kérdésköre volt a fő témája a közép-európai vezérkarfőnökök hatodik találkozójának, amelynek Pozsony adott otthont január 29-30-án.

A nyolc ország vezérkarfőnöke, valamint az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka részvételével zajló konferencián Magyarországot dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök képviselte. A megbeszélésen részt vevő országok – Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia – három fő témában egyeztették álláspontjaikat.

1596044110

Az egyik vezető téma a katonai mozgásszabadság és katonai felvonulási stratégia volt. A katonai mozgásszabadság szerepe és jelentősége a 2015-ös walesi csúcs óta értékelődött fel, ugyanis a biztonság megőrzése érdekében szükséges a NATO-erők gyors határátlépését biztosító feltételek megteremtése, amelyek a NATO készenléti erők mozgását garantálják. A megbeszélések fő témája a katonai mozgásszabadság területén a már meglévő és működő folyamatok felülvizsgálata, a meglévő megoldások javítása, egyszerűsítése, gyorsítási lehetőségei voltak.

A megbeszélések másik fontos eleme az integrált lég- és rakétavédelem kérdése volt. Magyarország továbbra is elkötelezett a rendszer működtetése mellett, hiszen a közös fellépés hatékonyan tudja biztosítani az országok szuverenitását és biztonságát.

A tárgyalások harmadik kiemelt témája a rosszakaratú befolyásolással szembeni ellenállás kérdésköre volt, amely a hibrid hadviselés részeként jelent akár napi szintű fenyegetést a NATO-tagországokra.

1596044110

Ezzel egy időben kiemelt téma volt a kiber- és terrorfenyegetés kezelésének kérdése is. A magyar álláspont szerint a rosszakaratú befolyásolással szembeni védekezés elsősorban a tagállamok felelőssége, amely mellett szoros információcsere és együttműködés is szükséges a részt vevő országok részéről.

A találkozón az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka beszámolt a közép-európai régióban, a múlt évben amerikai részvétellel végrehajtott gyakorlatokról, valamint felvázolta az idei és a jövő évi terveket is.

1596044110

A vezérkarfőnöki találkozó keretében a résztvevők részletesen megismerkedhettek a szlovák haderő helyzetével és jövőbeli fejlesztési terveivel.

A konferencia margóján vezénylőzászlósi találkozóra is sor került, melyen hazánkat Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa képviselte. Az egyeztetés fő témája a vezénylőzászlósi rendszer hatékonyságának fejlesztése, a regionális együttműködés elősegítése, valamint a szövetséget érintő altisztszakmai kérdések megvitatása volt.

A találkozó zárásaként a részt vevő katonai vezetők és vezető altisztek megerősítették, hogy a tárgyalt új és újszerű kihívásokat a jövőben is közös erőfeszítéssel kell kezelni.

1596044110


Fotó: Honvéd Vezérkar