Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szlovéniában üléseztek a közép-európai vezérkarfőnökök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. szeptember 29. 8:19

A régiót érintő biztonsági kihívások és az arra adandó válaszok volt a fő témája a közép-európai vezérkarfőnökök ötödik találkozójának, amelynek a szlovéniai Bled adott otthont szeptember 27-28-án.

A nyolc ország vezérkarfőnöke, valamint az Európában állomásozó amerikai erők főparancsnoka részvételével zajló konferencián Magyarországot dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes képviselte.

A megbeszélésen részt vevő országok – Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Románia – két fő témában egyeztették álláspontjaikat.
Az egyik vezető téma az Európai Megerősítő Intézkedések, s ezen belül is az Atlanti Elkötelezettség művelet volt, amelyet még a walesi NATO-csúcs eredményeként indított útjára a szövetség, az ukrán−orosz konfliktus nyomán kibontakozó helyzetre és fenyegetettségre válaszul.

Az elmúlt évek során Magyarország számos programban vett részt e témában. Ide sorolható egyebek mellett a balti légtérrendészetben való magyar részvétel, az, hogy hozzájárulunk szinte valamennyi NFIU (NATO Force Integration Unit) személyi állományához, és immár szeptember 1-je óta aktív a magyar NFIU is.

A Magyar Honvédség emellett elkötelezett a NATO átalakított Reagáló Erejéhez történő megbízható hozzájárulás folytatására.
A megbeszélések másik fontos eleme a migrációs válság és az ISIL elleni küzdelem volt. A megbeszélésen részt vevő országok valamilyen formában mind érintettek vagy érintettek voltak az Európára nehezedő migrációs nyomás kezelésében.

Dr. Orosz Zoltán altábornagy elmondta: a világ destabilizált régióiban 70 millió migránst tartanak számon, akik közül legalább 35 millióan elsődleges célnak tekintik az Európába történő bevándorlást. Külön kiemelte, hogy a migrációs nyomás nemcsak humanitárius katasztrófahelyzettel fenyeget, hanem komoly biztonsági kockázatot is rejt magában, amit a régió csak szoros együttműködésben tud kordában tartani. Értékelésében külön köszönetet mondott azoknak a nemzeteknek, amelyek hathatós segítséget nyújtottak Magyarországnak akkor, amikor a nyomás valódi katasztrófahelyzet kialakulásával fenyegetett.

1596020705

A Magyar Honvédség emellett missziós szerepvállalásaiban azokon a területeken tevékenykedik (Irak, Afganisztán), amelyek a legfőbb utánpótlását adják a migrációnak, és a Magyar Honvédség 2015 óta katonai erővel is részt vesz az ISIL elleni küzdelemben.

A konferencia margóján vezénylőzászlósi találkozóra is sor került, melyen hazánkat Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa képviselte. Az egyeztetés fő témája a vezénylőzászlósi rendszer hatékonyságának fejlesztése, a regionális együttműködés elősegítése, valamint a szövetséget érintő altisztszakmai kérdések megvitatása volt.
A találkozó zárásaként a részt vevő katonai vezetők és vezető altisztek megerősítették elkötelezettségüket, hogy a tárgyalt kihívásokat a jövőben is közös erőfeszítéssel fogják majd kezelni.