Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szőke Lavina: idén Szlovákiában rendezték meg a gyakorlatot

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. szeptember 29. 14:16

Idén Szlovákiában, Liptovsky Mikulas és Szered városokban rendezték meg a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj hagyományos Blonde Avalanche (Szőke Lavina) elnevezésű katasztrófavédelmi gyakorlatát.

1596039348

A gyakorlat célja kettős volt. Egyrészt a törzsgyakorlás, amely során felmérték a zászlóalj tevékenységét irányító törzs felkészítettségét és összekovácsoltságát. Az idei, Liptovsky Mikulas városban megrendezett törzsgyakorlás érdekessége az volt, hogy a magyar, a román, a szlovák és az ukrán törzstisztek mellett az amerikai ohiói, illetve az indiai nemzeti gárda tisztjei is részt vettek benne.

Az idei Blonde Avalanche gyakorlat másik része a valós végrehajtás volt, Szered városában és a Vág folyón kijelölt vízi gyakorlótéren. Ez a tevékenység a zászlóalj századainak összekovácsolását célozta meg. A gyakorlati mozzanatok végrehajtásában – a zászlóaljat alkotó négy nemzet műszaki alegységei mellett – osztrák, illetve amerikai katonák is részt vettek.

1596039348

A Magyar Honvédségtől – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár műszaki alegységeitől – összesen 18 katona és 6 technikai eszköz vett részt a Blonde Avalanche gyakorlaton. A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki ezredtől pedig egy tiszt működött közre az ellenőrző csoport munkájában. A gyakorlat során a magyarok a víztisztító, illetve a deszantátkelő képességüket mutatták be.

A többnemzeti gyakorlat zárónapjának eseményeit a résztvevő országok vezérkarfőnök helyettesei is megtekintették. Dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes személyesen is megköszönte a magyar katonák helytállását.

1596039349