Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgálj, hogy vezethess!

Szöveg: Trautmann Balázs |  2016. január 28. 14:41

Nem szereti, ha elit katonának nevezik és a kudarcaiból is sokat tanult: dr. Porkoláb Imre ezredes a katona- és az üzleti élet vezetéselméleti kérdéseiről, azok hasonlóságairól beszélt könyvbemutatóján.

1596007851

A január 27-én, a Budapest Music Club-ban szervezett HVG Business Szalon rendezvényen Porkoláb Imre ezredes nagyszámú hallgatóságának elmondta: a könyv történetének alapját és keretét a 270 éve működő Sandhursti Királyi Katonai Akadémia egyéves kiképzése adta. Itt nyerte el a legjobb külföldi hallgatónak járó tiszti pálcát, amely egyben a helyi sajtóban megjelent, „A hidegháború vége" szalagcímeket is jelentette. Az ezredes kiemelte: két évvel később ismét magyar tiszté lett a kitüntetés: ez is azt jelzi, hogy a magyarok „piszkosul jó katonák".

1596007851
Porkoláb Imre kiemelte: vezetéselméleti tapasztalatait (és oly sok mindent még) elsősorban a Magyar Honvédségnek köszönheti. A tavaly július óta a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) pentagoni képviselőjeként Washingtonban szolgálatot teljesítő tiszt előadásában elmondta: mind a volt Varsói Szerződés országaiból érkezők közül elsőként, 20 évesen, fiatal tisztként kapott sandhursti kemény kiképzés, mind a későbbi katonaélet során elsősorban azt tanulta meg, hogy az embernek ismernie kell saját határait. Ehhez egyaránt fontosak az egyéni kihívások, az egészségfejlesztés, a mentális és fizikai fejlődés. Minden képesség, ha nem is határok nélkül, de fejleszthető. A fejlődés, a kihívások mellett azonban legalább ennyire fontos a pihenés, az alvás − az egyensúly.

Az ezredes elmondta: könyvével szeretné lerombolni a még meglévő, a vezetői szerephez fűződő mítoszokat, más megvilágításba helyezve azt. Az üzleti élet egyik legfontosabb kérdése a megfelelő vezető és persze a cég belső kultúrájához, a feladatokhoz leginkább illő munkatársak megtalálása, kiválasztása. Az emberek nem feltétlenül a vállalatok „hivatalosan kinevezett" irányítóit, a cégmenedzsmentet tekintik vezetőnek. A valódi élet, a vállalkozások életében előforduló krízishelyzetek megmutatják: vezető bárki lehet, aki hatást gyakorol az emberek egy csoportjára. Az üzleti életben, csakúgy, mint a katonaságban, akkor lehet valaki egy szervezet számára hiteles vezető, ha saját magát is képes irányítani. Nem véletlen, hogy Sandhurstben is a hallgatók személyiségének fejlesztésével foglalkoztak elsőként és nagyon komolyan: ha ez rendben van, akkor majd utána kialakul a jó vezetői szerep is.

1596007852

Fontos a csapatépítés is, hiszen Porkoláb Imre szerint nehéz napjainkban állandóságra, kiszámíthatóságra törekedni. A jó cégvezető figyelembe veszi, hogy nem csupán a piaci környezet, de az emberek szemlélete, s ezzel együtt a szervezeti kultúra is folyamatosan változik, s ebben a környezetben kell helytállnia. A változás ugyanúgy érinti a hadviselést is: a következő évtizedek gyökeresen alakítják majd át a harcmezőt ahhoz képest, amit most ismerünk. A mesterséges intelligencia és az öntanuló, autonóm rendszerek fejlődése, az ember−gép közötti együttműködési kapcsolat fejlesztése, a döntési folyamatok felgyorsítása, a gépek által támogatott műveletek megjelenése, a hálózatalapú, félautonóm fegyverrendszerek kifejlesztése következtében alaposan átalakul majd a hadviselés és ezzel a katonák élete is. Nem csökken azonban a vezetők szerepe és felelőssége: egy komplex, változékony, kiszámíthatatlan környezetben kell majd mind a katonai, mind az üzleti élet vezetőinek gyors és hatékony döntéseket hozni.

1596007852

Fotó: hvgextra