Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgáltatásszemléletű üzemeltetést kell kialakítani a katonai informatikában

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2015. május 13. 11:12

Egyfajta szolgáltatás-központú és -szemléletű üzemeltetésre van szükség a katonai informatikában – mondta Vass Sándor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség csoportfőnöke május 12-én kedden, a fővárosban tartott konferencián.

1595993707

A rendezvény fővédnöke a MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár által „A Magyar Honvédség Kormányzati Célú Elkülönült Hírközlő Hálózat híradó-informatikai rendszereinek békeidejű üzemeltetési és felügyeleti rendje, valamint az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok" címmel rendezett konferencián rendkívül fontosnak nevezte a folyamatosan jelentkező, egyre magasabb szintű felhasználói igények kielégítését és a szolgáltatásszemléletű üzemeltetési rend kialakítását a központi rendszerek vonatkozásában.

1595993708

Ez – szerinte – azt jelenti, hogy fel kell számolni a híradó és az informatika közötti ellentéteket, és „nekünk, katonáknak mindkét gondolkodásmódot magunkévá kell tenni, hiszen az általános hálózat azért épült ki, hogy a hátán hordozza a mobil, a tábori hálózatot" – tette hozzá.

1595993708

A Magyar Honvédség központi híradó-informatikai hálózatának folyamatos üzemeltetése, a szolgáltatások magas szintű biztosítása, a felhasználható csereeszközök, alkatrészek csökkenése, az állomány viszonylag nagymértékű fluktuációja és az igénybe vehető külső üzemeltetés-támogatás beszűkülése az utóbbi 10 esztendőben jelentős kihívás elé állította mind az irányító szervezeteket, mind pedig az üzemeltető szakállományt.

Ugyanakkor a rendszer anyagi támogatásának bővülésével az elkövetkező években sem számolhatnak, azonban a korszerű technológia elsajátításával és alkalmazásával javítható az üzembiztonság, a rendszerfelügyelet és az információvédelem.

1595993708

„A honvédelmi tárca vezetése a jövőben is biztosítani fogja a rendszer üzemeltetéséhez elengedhetetlen szoftverek és eszközök beszerzését, azonban azok hatékony alkalmazását nekünk kell megszerveznünk és végrehajtanunk" – hangsúlyozta a dandártábornok.

1595993708

Fotó: Galovtsik Gábor