Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szőlő és bor ünnepe

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. szeptember 16. 19:43

Gazdagok vagyunk hagyományokban, de az értékeinket ápolnunk, védenünk kell, hogy továbbadhassuk őket a gyermekeinknek, unokáinknak. Mert addig van jövőnk, amíg megőrizzük a kultúránkat. Ez a mostani ünnep is erről szól, a hagyományaink tiszteletéről – nyitotta meg szeptember 16-án, pénteken a Szekszárdi Szüreti Napokat dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

1596019869

Négy napig a szőlőt, a bort ünneplik a szekszárdi gazdák, a város és környéke lakói, valamint a szüreti napok vendégei. A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, aki megnyitóbeszédében kiemelte: „Ez a rendezvény több mint egy egyszerű szüreti ünnep, hiszen a lelki egészségünkhöz, gyermekeink neveléséhez is hozzájárul. Hiszen mindenki, aki a gyermekét tisztességre, becsületre neveli, aki az értékeinket vigyázza, aki a hagyományainkat és a kultúránkat őrzi, hazafias tettet hajt végre, ezzel is hozzájárulva közös nemzeti ügyünk, hazánk védelméhez. Szolgálják ezt az értékteremtő hagyományt a jövőben is! Adják át értékeinket gyermekeiknek, óvják és építsék a közösségeiket, hogy egészséges nemzettudattal élhessünk. Ennek pedig a tisztelet az egyik alappillére: tiszteletben tartunk mindenkit, de elvárjuk, hogy a mi értékeinket, kultúránkat mások is tartsák tiszteletben."

„A jelenlegi migrációs válság közepette fokozott jelentőséggel bírnak az ilyen rendezvények, hiszen nemzeti értékeink egy-egy újabb védőbástyájaként szolgálnak" – mondta ünnepi beszédében a honvédelmi miniszter.

1596019869

A rendezvény védnökei: dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának
kultúráért felelős államtitkára, Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke.

* * *

Szekszárd az ország egyik legrégibb vörösboros vidéke, szőlőkultúráját a rómaiak honosították meg. Területe Bátától Zombáig húzódik, a szekszárdi szőlőhegyektől délre, illetve északra. A szőlőültetvények nagy része a borvidék kiemelt adottságú termőhelyein terül el, ahol a családok már évszázadok óta foglalkoznak borkészítéssel, melynek hagyományait generációkon keresztül örökítik tovább. Erre a gazdag borkultúrára épül Szekszárd és térségének borturizmusa, amely évről évre több látogatót vonz a térségbe.

1596019869

Fotó: a szerző felvételei