Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szombathely – katonai térképeken

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2012. november 30. 17:55

A katonai térképészet jelentős mértékben hozzájárult a magyar földrajztudomány és térképészet fejlődéséhez – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter november 30-án, Szombathelyen.

A honvédelmi tárca vezetője a Savaria katonatörténete térképeken illusztrálva című kiállítás ünnepélyes megnyitóján, a Savaria Egyetemi Központban arról is szólt, hogy Szombathely születésétől fogva „összeforrott a katonasággal". Hozzátette: noha az itt települt dandárt felszámolták, és a legközelebbi katonai alakulat Győrben található, az egykori bajtársak a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesületnek köszönhetően „ma is összetartanak."

1595945498

„Ezek az esztétikai élményt is nyújtó térképek a katonai térképészet remekei" – húzta alá a tárcavezető.

Prof. dr. Gadányi Károly, az egyetemi központ elnök-rektorhelyettese köszöntőjében annak a véleményének adott hangot, miszerint „a térképeknél kevés szebb dolog létezik a Földön."

„Pillanatok alatt átröppentenek minket a világ egyik pontjából a másikra. Aki pedig azt hiszi, hogy a modern technika, például a GPS helyettesítheti a térképeket, az téved" – szögezte le az elnök.

1595945498

Dr. Puskás János, az egyetemi központ földrajz- és környezettudományi intézetének igazgatója, a katonai térképészet megteremtője a kétszáz éve született Tóth Ágoston honvéd ezredes tevékenységét méltatva kiemelte: ez a kiállítás jó példa arra, hogy „emlékét ma sem feledtük el."

A Honvédelmi Minisztérium támogatásával létrejött kiállítást dr. Puskás János és Jagadics Péter nyugállományú alezredes, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület tagja szervezték.

1595945498


Fotó: A szerző felvételei