Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szükség van szakemberekre

Szöveg: Tordai Kamilla |  2019. február 27. 15:39

Robbantási foglalkozásvezetőknek tartottak felkészítéseket februárban, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1599199276
A foglalkozásvezetők kiképzését békeidőben évente három-négy alkalommal tartják a vásárhelyi laktanyában. Más feladatokhoz hasonlóan a robbantásnál is szükség van szakemberekre, akik képesek a robbantási feladatok szakszerű irányítására.

A Képezd a kiképzőt rendszerű tanfolyamot Tövis Viktor főhadnagy, a dandár Művelettámogató Műszaki Zászlóaljának megbízott századparancsnoka irányította. A héten lezárult kiképzésen az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandártól és a vásárhelyi Műszaki Zászlóaljtól több mint 30 fő vett részt – főként altisztek -, akik saját beosztottjaik részére fognak robbantási foglalkozásokat tervezni, szervezni és levezetni.

1599199276
A foglalkozásvezetők felkészítésén túl, első alkalommal vett részt a tanfolyamon az állomány, amely január óta végzi a Műszaki Altiszti Szaktanfolyamot. Ezek a hallgatók már az új, Acélkocka elnevezésű altisztképzési rendszer próbájaként, a tanfolyam képzési tervében megjelenő műszaki altiszti szakmai képzést egy kijelölt katonai szervezetnél, jelen esetben a Művelettámogató Műszaki Zászlóaljánál hajtják végre.

1599199277
„Fontos, hogy a tanfolyamon részt vevők elsajátítsák azokat az elméleti és adminisztratív ismereteket és gyakorlati fogásokat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a saját alakulatuknál tartandó robbantás foglalkozások szakszerű és biztonságos végrehajtásához" – mondta a tanfolyam vezetője.

A tanfolyam résztvevői megismerkedtek a katonai robbantástechnika elméleti és gyakorlati elveivel, a különböző robbantóhálózatok kiépítésének szabályaival, valamint a földrobbantási feladatok tervezésével és végrehajtásával. Az elméleti képzést követően terepen alkalmazhatták már megszerzett tudásukat.

A tanfolyam második felében a résztvevők maguk tervezték és hajtották végre a különböző robbantási feladatokat, természetesen megfelelő szakmai felügyelet mellett. A gyakorlati rész zárását egy összetett földrobbantási feladat jelentette: a csoportoknak egy harcjármű tüzelőállását kellett kirobbantani, amelyhez önállóan végezték a szükséges számításokat. A kéthetes kiképzés írásbeli vizsgával zárult.

A robbantási foglalkozásvezetők felkészítésével párhuzamosan folyt a Művelettámogató Műszaki Zászlóalj utászkatonáinak szakmai felkészítése is. Az utászok az alaprobbantási feladatok mellett például robbanó gyújtózsinóros hálózatok, villamos gyújtóhálózatok és a NONEL (nem elektromos indítású) gyújtóhálózatok kiépítését gyakorolták. A kiképzés részét képezte az úgynevezett jégrobbantó járőrök felkészítése is, hiszen a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer részét képező robbantócsoport feladatai közé tartozik a jeges árvízveszély elhárítása, a kialakult összefüggő jégtakaró robbantással történő darabolása.

1599199277
Fotó: a szerző felvételei